Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Ako neko u kući "pokvari" stomak, pod hitno uradite sledeću stvar

U želji da se što pre rashladimo, najčešće pribegavamo nezdravim hladnim napicima, pa umesto hranljivih sastojaka u organizam unosimo šećere, posle kojih smo još žedniji.

1629375212_Depositphotos_146078631_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Da ne bismo sami pripremali hranu, jer nam je vruće, uglavnom kupujemo brzu hranu i tako rizikujemo da "zaradimo" crevne bolesti. Tokom leta, stomak je možda i najosetljiviji, a neretko može da nas muči baš na dugo planiranom odmoru. Kako da sprečimo da do toga dođe, koje namirnice bi trebalo da uvrstimo u svakodnevnu ishranu u letnjim mesecima i gde najčešće grešimo?

Pročitajte još: Ponovo MODERNA: Muška bela košulja, ali se nosi na NOV način (FOTO)

Čaj leti?
Hladna voda i hladni napici usporavaju hidrataciju organizma, pa je najbolje piti vodu/napitke sobne temperature jer se oni najbrže resorbuju. Ispijanje toplih čajeva će organizmu prijati jer kada popijete topao čaj znojimo se, što doprinosi rashlađivanju. Dovoljan unos tečnosti tokom vrućina je veoma bitan.

Šta jesti kada je vrućina?

Na pitanje koje namirnice u svakodnevnoj ishrani su najpravilniji izbor za trpezu u letnjem periodu - odgovor daju doktorke Jelena Kašanin i Svetlana Cekić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obavezno doručkujte!

U letnjem periodu prednost treba dati voću i povrću i obavezno voditi računa o dovoljnom unosu vode. Prednost treba dati dinstanju, a ne pohovanju ili prženju.

Treba da se doručkuje i da se, bez obzira na brz način života, nađe vreme za glavne obroke i užine. Prednost treba dati i namirnicama koje sadrže dosta vode: krastavac, paradajz, lubenica...

Pročitajte još: Tri princeze povezuje modni detalj: Kraj leta je vreme da ga i vi ponesete(FOTO)

Peciva i prženo
Izbegavajte brzu hranu, peciva, hranu koja je pržena ili pohovana. Neophodno je izbegavati i jaku, masnu hranu, ograničiti unos kafe, slatkih gaziranih napitaka i povećati unos vode da bi se sprečila dehidratacija.

Kako sprečiti dehidrataciju?

- Da bi se sprečila dehidratacija, do koje leti često dolazi zbog pojačanog znojenja, veoma je važan unos dovoljne količine tečnosti. Kada se kaže tečnost, misli se na čistu vodu ili vodu kojoj je dodato nekoliko kapi limuna, a ne na slatke gazirane napitke. Gazirana pića, alkohol i kafa su diuretici, tako da oni dodatno pojačavaju gubitak tečnosti. Osim toga, slatka gazirana pića sadrže mnogo šećera i, s vremenom, uz njihov veći dnevni unos može doći do gojaznosti i drugih oboljenja.

Skuvana hrana ne sme da stoji van frižidera

Pročitajte još: Sindi Kraford pokazala paradajz iz vrta pa se skinula u BIKINI i otkrila nešto na TELU (FOTO)

Kako sprečiti crevnu zarazu?

- Crevne zarazne bolesti su učestalije u leti, a visoke temperature, lako kvarljiva hrana, konzumiranje nedovoljno opranog voća i povrća i nedovoljna higijena ruku, faktori su koji povećavaju rizik od obolevanja. Važno je da izbegavamo jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana nisu izloženi u frižiderima. Termički obrađena hrana ne sme dugo da stoji na sobnoj temperature (najduže 2 do 3 sata). Ukoliko se razboli jedan član porodice, potrebno je dodatno voditi računa o higijeni hrane, ruku, posuđa i pribora koje oboleli član koristi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas