Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Храна која садржи ВИСОК ПРОЦЕНАТ ВОДЕ: Ове намирнице би требало чешће да једете лети

Обезбедите вашем органитму преко потребну хидратацију током тропских врућина

1689325785_shutterstock_529518127.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Будући да до дехидрације може доћи брзо, у зависности од начина живота, активности и општег здравственог стања, веома је важно редовно се хидрирати у летњим месецима.

Посебно је то случај по највећим врућинама, када температура премашује 30 степени, а важно је знати да испијање воде није једини начин да то постигнете!
Иако би било добро да увек уз себе имате флашицу воде, уколико немате навику да то чините, не брините – постоји укусна алтернатива која вам може бити од помоћи у току дана.

Медицинска платформа Хеалтхлине саставила је списак намирница које хидрирају организам захваљујући великом уделу воде, а у томе предњаче следећ

Зелена салата – удео воде 96%

Веровали или не, у зеленој салати налази се још више воде него у краставцу и лубеници! Уколико поједете једну шољу сецкане зелене салате (око 72 грама), добићете око 59 мл воде.

Уз то, ова количина пружа око 5 посто ваше дневне потребе за фолатима и један грам влакана, а садржи и много витамина А и К.

Краставац – удео воде 95%

Готово у потпуности сачињен од воде, краставац има и мање количине витамина К, калијума и магнезијума, а спада и у храну с најмање калорија! У око 50 грама краставца наћи ћете само осам калорија, а он је врло освежавајући и увек добар избор за летње дане.

Тиквице – удео воде 94%

Једна шоља (око 124 грама) сецканих тиквица садржи више од 90 одсто воде и један грам влакана, захваљујући којима ћете се осећати ситије него да сте јели храну сиромашнију овим "састојцима".

У њој се налази и много витамина Ц и других хранљивих материја које ће помоћи организму да функционише правилно.

Лубеница – удео воде 92%

Једна порција лубенице, од око 150 грама, садржи око 118 мол воде, а уз то обилује влакнима, витаминима Ц и А, магнезијумом итд. Уз то је нискокалорична воћка, па у истој количини пружа само 46 калорија.

Јагоде – удео воде 91%

Будући да садрже толико воде, јагоде могу значајно допринети вашем укупном дневном уносу течности. Оне, такође, пружају доста биљних влакана, антиоксиданаса, витамина и минерала, ан апрвом месту су то витамин Ц, фолати и манган.

Диња – удео воде 90%

Уколико поједете шољу сецкане диње, то је исто као да сте попили пола шоље воде! У истој шољи ћете добити око два грама влакана, а уз то ћете смањити апетит и унети доста витамина А.

Бресква – удео воде 89%

Уз то што обилују водом, брескве садрже доста витамина А, Б и Ц и калијума, наводи ФоодДата Централ, база података америчког Министарства пољопривреде. Ово воће помоћи ће и у превенцији многих здравствених тегоба јер садржи антиоксидансе, попут хлорогене киселине, а уз то је и нискокалорично – једна средња бресква има око 60 калорија!

Поморанџе – удео воде 88%

Уживање у поморанџама увек је добра идеја током лета јер оне окрепљују и освежавају, а уз то ћете се борити против дехидрације и унети доста влакана, витамина Ц, флавоноида, калијума...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas