Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
опрез

БЕЛИ ЛУК чини чуда за наше здравље, али ови људи не би требало да га једу

Бели лук је једна од најздравијих намирница чија чудесна лековита својства чине невероватне благодети за здравље.

1606911091_Depositphotos_22257507_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Људи су га од давнина користили у лечењу многих здравствених тегоба. Познато је да су стари Египћани, у време грађења пирамида својим робовима често давали бели лук да би их одржали у доброј кондицији.

Садржи око 400 активних састојака, а богат је витаминима и минералима као што су аденозин, алицин, аминокиселине, биљна влакна, биљне масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, гвожђе, ензими, етерична уља, јод, калијум, калцијум, селен, сумпор и фосфор.

Прочитајте још: Бирајте паметно намирнице пре спавања: Ове грицкалице не гоје

Али, и поред свих лековитих својстава ове групе људи не би смели да га конзумирају:

Пацијенти пред операцију

Уколико ћете у скорије време бити подрвгнути хируршком захвату препоручује се да не конзумирате белил лук најмање две недеље пре јер би се продужило крварење.

Фото: Депосит

Људи који имају проблема са јетром

Особе са ниским притиском
Ова чудесна намирница снижава крвни притисак, те ако патите од ниског притиска можете себи нанети више штете него користи његовим конзумирањем.

Иако бели лук има антибактеријско и антивирусно својство и може да убије бактерије и вирусе, не треба се користити у спречавању вируса хепатитиса.

Наиме, неки спојеви белог лука могу да узрокују стимулације у желуцу и цревима, што може да инхибира секрецију дигестивног сока у дигестивном тракту. На тај начин утиче на варење хране и погоршава многе симптоме хепатитиса, попут мичнине.

Неке од његових компоненти смањују црвена крвна зрнаца и хемоглобин, што значи да претерана употреба белог лука може да доведе до анемије

Особе које болују од очних болести

Пацијенти који болују од очних болести, посебно они лошег здравља такође треба да избегавају бели лук.

Традиционална кинеска медицина промовише да редовно конзумирање белог лука у великим количинама дужи временски период може да оштети очи и јетру, али исто тако може да изазове губитак памћења, зујање у ушима и друге здравствене проблеме.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas