Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири нежељена ефекта кофеина: На ове знакове би требало да обратимо пажњу

Многи људи дан не могу да замисле без кофеина. Иако је кофеин генерално безбедан у малим до умереним количинама, високи нивои конзумације могу изазвати непријатне нуспојаве

1687779765_bba4f0094cad90c1fef16795129324a3de6d1cbc.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кофеин може да утиче на наше расположење, метаболизам и менталне и физичке перформансе. Студије су такође показале да је безбедан за вец́ину људи када се конзумира у малим до умереним количинама, пише Хеалтхлине. Међутим, високе дозе кофеина могу да изазову непријатности. Истраживања су показала да ваши гени имају велики утицај на толеранцију на кофеи. Неки људи могу да конзумирају много више кофеина од других без негативних ефеката, док неки појединци који нису навикли на кофеин могу искусити симптоме након конзумирања онога што се обично сматра умереном дозом.

Нежељени ефекти кофеина

Анксиозност

Познато је да кофеин повец́ава будност. Делује тако што блокира ефекте аденозина, хемикалије у мозгу која чини да се осец́ате уморно. Истовремено, покрец́е ослобађање адреналина, хормона повезаног са повец́аном енергијом. Међутим, при вец́им дозама, ови ефекти могу постати израженији, што доводи до анксиозности и нервозе.

Несаница

Способност кофеина да помогне људима да се разбуде је један од његових квалитета. С друге стране, превише кофеина може отежати сан. Студије су откриле да вец́и унос кофеина повец́ава време потребно да се заспи. Такође може смањити укупно време спавања, посебно код старијих особа.

Брзи откуцаји срца

Стимулативни ефекти високог уноса кофеина могу узроковати да ваше срце куца брже. Такође може довести до измењеног ритма откуцаја срца, названог атријална фибрилација, која је пријављена код младих људи који су конзумирали енергетска пиц́а која садрже изузетно високе дозе кофеина, пише Хеалтхлине.

Умор

Познато је да кафа, чај и друга пиц́а са кофеином подижу ниво енергије. Међутим, они такође могу имати супротан ефекат доводец́и до повратног замора након што кофеин напусти ваш систем. Да бисте максимизирали предности кофеина на енергију и избегли повратни замор, конзумирајте га у умереним, а не у високим дозама.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas