Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шест симптома који могу указивати да сте ПРЕТЕРАЛИ СА УНОСОМ КОФЕИНА: Обратите пажњу на ове сигнале које организам шаље

Многи не могу да замисле дан без пар шољица кафе, али неретко се дешава да унесемо и превише овог напитка што може изазвати последице

1691399169_shutterstock_1572746182.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

За многе од нас кофеин је неопходан како би се разбудили и добили енергетски буст за почетак дана. Међутим, превелика количина кофеина дневно негативно утиче на ваш организам.

Постоје знакови и симптоми који могу да укажу да ​​је ваш унос кофеина прекомеран.

Кофеин није нужно лош за нас, како објашњава Шона Вилкинсон, водећи нутриционист у "Др.Веган".

Међутим, она додаје да разговор о кофеину још увек траје у здравственој и медицинској заједници, при чему неки сугеришу да је то важан део наше свакодневне исхране, а други сугеришу да би било добро да га избегавамо.

Несаница

"Можда најаснији знак да сте превише кофеина је немогућност утонућа у сан. Кофеин је стимуланс који може одложи време вашег унутрашњег сата, остављајући ваш мозак потпуно будним док је ваше тело спремно за спавање", каже нутриционисткиња.

Када на крају ипак заспите, студије су показале да кофеин такође утиче на квалитет сна, остављајући вас уморним и немирним када се пробудите.

Анксиозност и немир

"Кофеин је стимуланс централног нервног система, што значи да може да утиче на равнотежу неуротрансмитера у вашем мозгу и да допринесе осећају анксиозности и немира. Ако сте за почетак анксиозна особа, кофеин ће вероватно погоршати ове осећаје с обзиром на повећану енергију коју даје вашем мозгу", открива.

Ако се борите с осећајем немира или анксиозности, избацивање кофеина је одлично место за почетак.

Мишићни тремор и трзаји

С обзиром на то да кофеин стимулише нервни систем и појачава нервну активност, није неуобичајено да доживите дрхтање мишића и трзаје након конзумирања посебно велике дозе.

"Ови трзаји су најчешћи у рукама и капцима, али се могу јавити било где по телу", каже.

Проблеми са стомаком

Можда вам је позната изненадна потреба за нуждом након испијања кафе.

"То је зато што кофеин има благи лаксативни ефекат када се конзумира, што често доводи до грчева у стомаку или нелагодности. Кофеин такође узрокује да ваше тело повећа производњу киселине у вашем желуцу, што може довести до других неугодних симптома као што су рефлукс киселине или горушица", додаје.

Иритација коже

Неки људи су заправо алергични на кофеин.

"Симптоми ове специфичне алергије укључују осип који сврби и састоји се од црвених квржица, отицања усана и језика, а у неким случајевима и копривњаче. Запамтите да неки козметички брендови користе кофеин као састојак у разним кремама и серумима па увек проверите етикету", додаје.

Промене расположења

Кофеин такође може утицати на ваше расположење, што доводи до промена расположења и раздражљивости.

"Будући да утиче на ваш централни нервни систем, може повећати ослобађање ексцитаторних неуротрансмитера попут допамина, што вам даје почетно подизање пре него што изазове крах у вашем расположењу када кофеин нестане", додаје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas