Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли мучите муку са храпавом, такозваном "гушчијом кожом"? Ево како да је се отарасите

Ово уобичајено стање коже назива се кератоза пиларис и често се описује као „гушчија кожа“ јер нас изглед подсећа на свеже ишчупану птицу.

1651862439_daria-gordova-8MZgoZ1KafU-unsplash.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако је прилично безопасна и није заразна, гушчија кожа може бити прилично неугодна. А ако се не лечи, временом се може погоршати. Обично се јавља млађој популацији, а ова појава некада и сама од себе нестаје у познијим годинама. 

Прочитајте још: Храна коју треба да избегавамо пре одласка на спавање

Ево зашто се некима ова појава јавља и како је можемо спречити. 

1. Не једете довољно масти

Када покушавате да скинете вишак килограма, прва ствар коју често желите да избаците из исхране је масноћа. Али у стварности, елиминисање здравих масти може може погоршати одређена стања коже. Када ваше тело не добија довољно есенцијалних омега 3 и омега 6 масних киселина, то може допринети упали коже, чинећи те досадне избочине видљивијима.

Шта да радите уместо тога: Покушајте да једете више хране која је богата масним киселинама. Нутриционисти препоручују укључивање дивље (не узгајане) рибе и јаја узгојених на пашњацима у вашу исхрану.

2. Користите оштре пилинге за тело

Док свакодневни пилинг може помоћи да се изглади гушчија кожа, груби пилинзи тела могу погоршати постојеће стање. Грубе честице у пилингу могу иритирати кожу, узрокујући свраб и љуштење коже. 

Шта да урадите уместо тога: Уместо да користите пилинг са великим честицама неправилног облика, покушајте да нежно масирате кожу кафом или содом бикарбоном. 

3. Тушитате се врелом водом

Предуг боравак у топлој води може погоршати стање гушчије коже. Предуго туширање уклања природна уља са ваше коже, остављајући је сувом и иритираном.

Шта да радите уместо тога: Узмите кратке, топле купке и нежно осушите кожу да бисте спречили даљу иритацију. Туширање сваког другог дана такође може помоћи у ублажавању симптома.

4. Једете превише млечних производа

Већина нас не може да замисли дан без шољице кафе са млеком или живот без сира и разних намаза, али млечни производи често изазивају осетљивост на храну и могу допринети неким непријатним стањима коже, попут гушчије. Многи људи временом развију интолеранцију на протеин који се налази у млечним производима, што може довести до иритације коже, акни и кератозе пиларис.

Шта да урадите уместо тога: Добра вест је да нећете морати у потпуности да искључите млечне производе из своје исхране да бисте се борили против овог стања коже. Само покушајте да их елиминишете најмање 6 недеља да видите да ли се стање побољшава.

5. Користите парфимисане сапуне

Пошто је гушчија кожа узрокована нагомилавањем кератина у порама, комедогени производи за негу коже могу је погоршати. Ваш омиљени сапун може да мирише на ружичњак, али највероватније садржи вештачке адитиве који вам могу зачепити поре и довести до упале коже.

Шта да радите уместо тога: Одлучите се за нежне, хипоалергене производе за негу коже који неће иритирати осетљиву кожу.

6. Носите уску одећу

Ношење лоше одеће није добро за ваше здравље из много разлога, а између осталих компликација, може погоршати осим на делу где имате неравну кожу. Уска одећа не дозвољава вашој кожи да дише и може изазвати трење које доводи до даље иритације коже

Шта да радите уместо тога: Размислите о широј одећи направљеној од тканина погодних за кожу, као што је органски памук.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas