Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте знали да постоји "тужна и "срећна" ХРАНА? Неке намирнице вам могу подићи расположење, док вам друге могу уништити дан

Начин исхране може доста утицати на ваше расположење

1660054315_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Једна од седам неуронаучних тајни среће управо је конзумација одговарајуће хране и пића због којих ћете се краткорочно, али и дугорочно осећати боље!

Такозвана “срећна храна” научно може да побољша расположење, подигне енергију и умири тескобу и стрес. С друге стране, “тужна храна” ради управо супротно; квари расположење, одузима енергију и повећава напетост те је, ако желите да побољшате своје психичко и физичко здравље, свакако треба избегавати.

Утешне награде

Свима нам је понекад потребна тзв. храна за утеху (цомфорт фоод) – а пица, сладолед и чипс међу првим су изборима. Ова храна може изазвати тренутни осећај задовољства, али дугорочно нема никакав позитиван утицај. Наведено су намирнице ниског квалитета које су научно дизајниране да својим сјајним укусом у мозгу подстичу налет позитивних емоција и ослобађање неких неурохемикалија среће попут допамина, што такође узрокује зависност о њима.

Исхрана која се састоји примарно од намирница ниског квалитета, с нездравим састојцима и вештачким хемикалијама, доказано повећава повећава ризик од депресије, појаву анксиозних поремећаја, АДХД-а и деменције, као и дијабетеса, хипертензије, болести срца и многих других стања.

Прочитајте још: Ако желите да се расхладите попијте ЧАЈ: Ово су разлози зашто би требало да пијете топле напитке лети

Срећна храна

Намирнице које имају краткорочан и дугорочан позитиван утицај на здравље:

органско шарено воће и поврће, посебно бобичасто воће и лиснато зеље,
одрживо узгојена риба и месо,
орашасти плодови и сјеменке,
здрава уља,
јаја,
чисти протеински прашкови (без шећера, на биљној бази),
тамна чоколада,
непрерађена храна,
органска храна,
намирнице које не повећавају шећер у крви,
храна богата влакнима.

Тужна храна

Намирнице које стварају тренутни осећај среће, али након тога и незадовољство, умор, тескобу или стрес.

Ова храна састоји се од следећих намирница:

високо обрађена храна,
храна третирана пестицидима,
намирнице с високим гликемијским индексом, односно оне које повећавају шећер у крви,
ниска количина влакана,
вештачки обојене и заслађене намирнице,
храна третирана хормонима и антибиотицима,
храна у пластичним посудама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas