· · Komentari: 0

Da li ste znali da postoji "tužna i "srećna" HRANA? Neke namirnice vam mogu podići raspoloženje, dok vam druge mogu uništiti dan

Način ishrane može dosta uticati na vaše raspoloženje

1660054315_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Foto: Pixabay, Pexels

Jedna od sedam neuronaučnih tajni sreće upravo je konzumacija odgovarajuće hrane i pića zbog kojih ćete se kratkoročno, ali i dugoročno osećati bolje!

Takozvana “srećna hrana” naučno može da poboljša raspoloženje, podigne energiju i umiri teskobu i stres. S druge strane, “tužna hrana” radi upravo suprotno; kvari raspoloženje, oduzima energiju i povećava napetost te je, ako želite da poboljšate svoje psihičko i fizičko zdravlje, svakako treba izbegavati.

Utešne nagrade

Svima nam je ponekad potrebna tzv. hrana za utehu (comfort food) – a pica, sladoled i čips među prvim su izborima. Ova hrana može izazvati trenutni osećaj zadovoljstva, ali dugoročno nema nikakav pozitivan uticaj. Navedeno su namirnice niskog kvaliteta koje su naučno dizajnirane da svojim sjajnim ukusom u mozgu podstiču nalet pozitivnih emocija i oslobađanje nekih neurohemikalija sreće poput dopamina, što takođe uzrokuje zavisnost o njima.

Ishrana koja se sastoji primarno od namirnica niskog kvaliteta, s nezdravim sastojcima i veštačkim hemikalijama, dokazano povećava povećava rizik od depresije, pojavu anksioznih poremećaja, ADHD-a i demencije, kao i dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i mnogih drugih stanja.

Pročitajte još: Ako želite da se rashladite popijte ČAJ: Ovo su razlozi zašto bi trebalo da pijete tople napitke leti

Srećna hrana

Namirnice koje imaju kratkoročan i dugoročan pozitivan uticaj na zdravlje:

organsko šareno voće i povrće, posebno bobičasto voće i lisnato zelje,
održivo uzgojena riba i meso,
orašasti plodovi i sjemenke,
zdrava ulja,
jaja,
čisti proteinski praškovi (bez šećera, na biljnoj bazi),
tamna čokolada,
neprerađena hrana,
organska hrana,
namirnice koje ne povećavaju šećer u krvi,
hrana bogata vlaknima.

Tužna hrana

Namirnice koje stvaraju trenutni osećaj sreće, ali nakon toga i nezadovoljstvo, umor, teskobu ili stres.

Ova hrana sastoji se od sledećih namirnica:

visoko obrađena hrana,
hrana tretirana pesticidima,
namirnice s visokim glikemijskim indeksom, odnosno one koje povećavaju šećer u krvi,
niska količina vlakana,
veštački obojene i zaslađene namirnice,
hrana tretirana hormonima i antibioticima,
hrana u plastičnim posudama.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.