Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Депресија и усхићење на клацкалици: Да ли знате шта је БИПОЛАРНИ поремећај?

Биполарни поремећај, или поремећаји - због комплексности у узроцима, испољавању, току и лечењу, дефинишу поремећај расположења и емоција, као и активности и енергије.

1618319645_Depositphotos_167132526_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Јавља се код 2,5 одсто људи током живота; почиње рано, најчешће пре 20. године живота и то углавном атипично, симптомима као што су анксиозност, неким од анксиозних поремећаја или депресивним епизодама. Ниједан пол није изузет од овог обољења.

Прочитајте још: СТРАХ од игле није редак, а ТРИПАНОФОБИЈА се лечи у 4 корака

То је хронична, дуготрајна, често доживотна и понављајућа болест.

Како се испољавају фазе биполарног поремећаја?

Суицид
Трећина до половине биполарних пацијената покуша самоубиство, најчешће у депресивним фазама, а 15-20 одсто покушаја завршава суицидом. Хипоманична фаза болести је блага и краћа форма маније, при чему особа увек има јасно просуђивање о себи и околини.

- Понављају се епизоде које се различито испољавају као: хипоманична, манична, депресивна и мешовита фаза. Особа која има биполарни поремећај током дугог временског периода може стално да "прелази" из епизоде у епизоду, а између епизода може бити у потпуности функционална и без симптома.

Прелазе из фазе у фазу

Маничне фазе испољавају се повећаном или сталном, често несврсисходном активношћу, убрзаним или непрекидним говором, повећаним самопоуздањем, доживљајем сопствене грандиозности, смањеном потребом за спавањем, повишеним расположењем које превазилази уобичајено схватање "доброг расположења" - каже проф. др Александра Недић са Катедре за психијатрију и психолошку медицину Медицинског факултета из Новог Сада.

Особе са маничним поремећајем су за болницу

Прочитајте још: Најбољи НАПИТАК у борби против прехладе, мамурлука и чира на желуцу

Особе у маничним епизодама се најчешће доводе на болничко лечење. Епизоде биполарне депресије мало се разликују од депресивних епизода у оквиру депресивног поремећаја. Међутим, лечење је потпуно другачије, па је стога неопходно брзо поставити дијагнозу биполарног поремећаја.

Фото: Депозит

Шта је најчешћи узрок биполарног поремећаја?

- Сазнања указују да комбинација наследних фактора, развоја плода током трудноће и порођај, изазивају биполарни поремећај. Наследно оптерећење - генетика се за ову болест процењује на 60-80 одсто - каже др Недић.

Прочитајте још: Негативност утиче на здравље и више него што смо мислили

Међутим, важни су и други фактори који утичу на појаву и ток болести. То су, на пример, инфекције и пушење током трудноће, старији узраст родитеља, царски рез на порођају. Неповољни животни догађаји и трауме у детињству представљају значајан ризик.

Наследни фактор је и до 80%

- Такође, повољне околности одрастања и позитивна рана искуства делују као заштитни фактори - каже проф Недић.

Уз редовну терапију живи се квалитетно

Како изгледа терапија и у којој мери она даје резултате, па особа може да настави нормално да функционише?

- Највећи број пацијената који редовно узимају лекове и долазе на контролне прегледе, функционише као и пре појаве поремећаја - раде, стварају породице, рађају. Ограничења су у узимању алкохола и дрога, као и у релативно редовном одржавању спавања током ноћи - што значи да се, нпр. не препоручује ноћни рад - истиче др Недић

Прочитајте још: Ако сте љубитељ испијања кафе - ево која КОЛИЧИНА је дозвољена

Које су најчешће заблуде о овом обољењу?

- Биполарни поремећај се добро лечи, али неверица у односу на ову чињеницу, као и стигма која прати све психијатријске поремећаје, одбацивање околине или страх од одбацивања - представљају велики проблем: пацијенти се јављају касно, а на исход лечења значајно утиче и став средине - закључује др Недић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas