Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
превенција

ХАЈДЕ ДА ИМАМО ВРЕМЕНА ЗА ПРЕГЛЕД

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Гранд кафа покренули су јавну кампању у циљу едукације жена о важности превентивних прегледа и бриге о здрављу

1635238975_2767617_grand-naslovna_ls.jpg
Фото: промо
Oglas

У сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарством здравља и Фондом Б92, Гранд кафа спроводи кампању у циљу едукације жена о важности превентивних прегледа под називом „Хајде да имамо времена за преглед“. У оквиру кампање реализоване су бројне активности везане за промоцију здравља, а намера организатора је да се и у наредном периоду настави са сличним акцијама. Имајући у виду да је рак дојке најчешћи малигни тумор код жена у Србији, циљ ове кампање је подизање свести о важности ране дијагностике и редовних медицинских прегледа.

У месецу октобру који се међународно обележава као „Месец борбе против рака дојке“, Гранд кафа, Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ омогућили су бесплатне превентивне мамографске прегледе. Због великог интересовања сви термини прегледа су попуњени у рекордном року, те више неће бити доступно заказивање прегледа у мобилном мамографу. Како би се изашло у сусрет великом броју жена које су се претходних дана пријавиле за прегледе, акција је продужена и мобилни мамограф у Београду биће на истој локацији, уместо до 31. октобра, до 14. новембра. До сада је прегледано више од 400 жена, док је више од 1000 жена пријављено за прегледе до краја акције бесплатних мамографских прегледа.

Кампањом „Хајде да имамо времена“, Гранд кафа истиче важност времена које одвајамо за себе и најдраже, посебно када се узме у обзир убрзани темпо живота који често не оставља простора за бригу о ономе што је заиста важно, од тренутака са најближима до бриге о сопственом здрављу.

Нина Цветковић, Сениор Бранд Девелопмент Манагер у Гранд кафи (Атлантиц Група), изразила је задовољство због сарадње и реализовања акције за коју верује да ће позитивно утицати на подизање свести о неопходности превенције и едукације, али и проналажењу времена за све здравствене прегледе.

„Веома је важно да нађемо макар мало времена за себе, своје најближе, за љубав, смех, дружење… А најважније јесте да нађемо и имамо времена за бригу о свом здрављу које треба да буде наш највећи приоритет. Уједно апелујемо на све да редовно обављају превентивне прегледе и имају проактиван однос према здрављу, који је предуслов за квалитетнији начин живота“, напоменула је Нина Цветковић.

Рак дојке је водећи малигни тумор код жена у Србији, али је у великом броју случајева излечив уколико се открије и лечи на време. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, сваке године 4.000 жена оболи и 1.600 изгуби живот. Једна од осам жена током свог живота оболи од ове болести. У односу на претходни период, забележен је пораст стопе оболевања после 40. године.

Доц. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ истакла је велику захвалност Гранд кафи за подршку акцији мамографије у Неготину и Београду, као и програму скрининга, имајући у виду значај споровођења редовне контроле и мамографије као златног стандарда у дијагностици рака дојке, за жене узраста 50-69 година.

„Превенција има огроман јавноздравствени потенцијал и представља најефикаснији приступ у контроли малигних болести. Свака жена без обзира на године живота и свакодневне обавезе треба да брине, пре свега, о свом здрављу. Мамографски преглед се ради код здравих жена у циљу контроле и спроводи се најчешће после 45. године. Обављањем мамографије, промене у ткиву дојке се могу, уколико их има, открити на време и у потпуности уклонити без последица по здравље жене“, подсећа др Јовановић.

Имајући у виду значај превенције и ране дијагностике, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарство здравља и Гранд кафа подсећају припаднице лепшег пола на важност обављања превентивних прегледа и одговорност према свом здрављу.

Хајде да имамо времена за преглед!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas