Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Храна коју треба ИЗБЕГАВАТИ током ЛЕТА: Ове намирнице ПОДИЖУ ТЕЛЕСНУ ТЕМПЕРАТУРУ

Екстремне температуре и суви временски услови могу вас исцрпити, тако да је важно шта уносите у организам током врелих дана

1657029595_tomatoes-g8984fc1a0_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Није ни чудо да се учесталост здравствених стања повезаних са топлотом такође повећава са порастом живе. Узгред, летња храна игра виталну улогу у помагању да превазиђете топлотни талас. Али не даје сва летња храна умирујуће дејство. Прочитајте да бисте сазнали више о храни коју треба избегавати током летње сезоне.

Прочитајте још: Не занемарујте симптоме које вам шаље тело, може бити веома опасно

Растуће температуре су лоше за људско тело, али нуде савршено место за размножавање микроба. Ово узрокује да се летња храна лако поквари. Такође, постоји неколико оних због којих се брзо осећате ситима и оних које су богате калоријама и не помажу у смањењу телесне температуре, већ је подижу. Ове намирнице треба сада да избегавате: 

1. Месо 

Месо је извор масти и протеина. Али оно оптерећује тело током врелих летњих месеци. Месо је тешко сварљиво. Дакле, када се конзумира током летњих месеци, изазива топлоту током процеса варења, што доводи до даљег пораста телесне температуре. Такође, уље и зачини који се користе за кување меса чине да се током лета осећате тешко, надуто и нездраво.

2. Зачињена храна 

Додавање зачина храни обогаћује укус и арому, али није међу најбољом летњом храном. Зачини попут чилија, белог лука, ђумбира, семена сенфа, црног бибера, кима и цимета су храна која загрева тело. Када се прогутају, повећавају телесну температуру. Они такође повећавају брзину метаболизма и утичу на процес варења. Претерано зачињена храна током лета такође може да изазове врућине и ерупције на кожи. 

3. Плодови мора 

Морски плодови имају тенденцију да се брзо покваре ако нису правилно упаковани и ускладиштени. Летњи месеци дају савршене температуре за развој микроба. Конзумирање морских плодова који нису свјежи може довести до тровања храном и тешких желучаних тегоба.

4. Пржена храна 

Пржена храна као што је месо, помфрит, риба, итд, садржи пуно уља. Ове намирнице се тешко варе и чине да се осећате успорено и тешко. Штавише, прекомерно знојење током лета заједно са масном храном изазива појаву акни и бубуљица током лета.

5. Сладоледи на бази млека 

Иако ово може бити потпуно изненађење, сладоледи на бази млека не спадају међу најбољу летњу храну. Направљени од кондензованог млека, повећавају телесну топлоту током процеса варења. Такође, сладоледи на бази млека су склонији кварењу. Да бисте победили летњу врућину, једите домаће сладоледе на бази воде. 

6. Чај и кафа 

Топли напици попут чаја и кафе повећавају топлоту у телу. Такође, они су диуретици и тако остављају тело дехидрирано. Кофеин присутан у овим напитцима загрева тело, што доводи до повећане учесталости здравствених проблема повезаних са топлотом.

Прави избор летње хране може вам помоћи да се храбро суочите са ужареним летњим сунцем. Не претерујте и слатким и сланим ужицима. Прекомерни шећер подиже телесну температуру током варења, док прекомерни унос соли изазива дехидрацију услед појачаног мокрења. Једите што више воћа и поврћа и једите количински мање оброке, више пута дневно. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas