Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЛАНА ХРАНА

Професорка са Медицинског факултета УПОЗОРАВА: БЕЛА СМРТ вреба из тањира, ево где се налази

Живот је незамислив без соли, али само под условом да је умерено конзумирамо. У супротном, односно када је претерано уносимо у организам, многи стручњаци су склони томе да је уврсте међу четири "беле смрти".

1592898920_JagodaJorga.png
Специјалиста исхране др Јагода Јорда Фото: Живот плус
Oglas

Шта је, заправо, истина? У чему се огледа значај соли и шта се догађа ако са њом претерујемо, објашњава специјалиста исхране професор др Јагода Јорга са Медицинског факултета у Београду.

Прочитајте још: Спречите појаву тешке болести: Ово је 5 чајева против КАНЦЕРА и свима су доступни

Не солите морске плодове!
Јодом су изузетно богате и шкољке, шкампи, морске рибе које овај минерал у великим количинама апсорбују из мора и океана. Конзервирана туна у уљу такође садржи много јода.

- Со је неопходна за правилно функционисање организма, јер садржи важне минерале, натријум и хлор, она је готово једини извор јода, а представља и најстарије средство за конзервисање намирница као што су туршија, кисео купус, кобасице - каже др Јорга.

Кашикица соли дневно!

Међутим, дневне потребе одрасле особе су максимално пет грама, односно једна кашичица. Смањивање сољења по типу потпуно неслане исхране, у дужем периоду, нема очекиване повољне здравствене ефекте.

Со је неопходна, али и опасна Фото: Депозит

У условима тропских врућина и тешког физичког напрезања потребе су и двоструке, јер со изгубљена знојењем мора да се надокнади. Организам екстремним знојењем губи велике количине електролита, па се у таквој ситуацији препоручују сланије супе и друга слана јела, да би се њихов недостатак надокнадио.

Сваки 11. грађанин Србије досоли храну пре него што је проба!

- С обзиром да сваки једанаести грађанин досољава храну пре него што проба оброк, а 50 одсто одраслог становништва има хипертензију, изгледа да не поштујемо препоруке везане за здраву исхрану - иситче др Јорга.

Намирнице попут меса, рибе, млека, житарица, природно садрже у просеку 15 одсто дневног уноса соли. Со која се додаје приликом кувања чини такође 15 одсто, али зато највећи део, чак 70 процената, чини "скривена со" у готовим производима.

Скривена со се налази у риби, сиревима супама, сосовима, пециву... Фото: Депозитфото

- Најчешће се со крије у пекарским производима, месним прерађевинама, сиревима, супама из кесице, коцкама за супу, поврће у конзервама и теглама, фабричким мешавинама зачина и сосова, а ту си и минералне воде, шумеће таблете - упозорава др Јорга.

Со је свуда и у свему!
Шумеће витаминске таблете у основи представљају со натријума. Прашак за пециво и сода бикарбона су натријумова једињења. Готови зачини садрже огроман проценат сол, као и течне мешавине попут соја соса.

Укисељени купус и туршију коју готово сви волимо, могуће је донекле одсолити држањем у хладној води од два до три сата пре употребе.

Приликом кувања уместо соли користе зачине.

- Током кувања со користити врло умерено, а повећајте унос биљних зачина, бибера, црвене паприке, босиљка, першуновог листа и на тај начин ће се сачувати укус јела, а посебно оног од поврћа - саветује др Јорга.

Прочитајте још: У Русији сматрају да овај ЧАЈ лечи све, а има га и у СРБИЈИ и мислимо да је КОРОВ

Осим о кухињској соли, треба водити рачуна и о употреби соде бикарбоне и прашка за пециво, јер у њима има натријума. Уосталом, све је заступљенији начин мешења хлеба без квасца. Да би се избегло досољавање хране, на столу никако не треба да се нађе сланик!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas