Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЈЕЛЕНА ЂОКОВИЋ УПОЗНАЛА ЧУВЕНОГ ГУРУА: Ово су његових 7 основних принципа исхране за дуговечан живот

Супруга Новака Ђоковића, Јелена Ђоковић, имала је прилику да се сусретне са индијским гуруом, Садгуруом, који је на својој мисији где за 100 дана на мотору путује до Индије, сваког дана пролазећи кроз другу земљу

1650726329_______________________________________________________________________________-46000000990966609656968.jpg
Фото: Принтскрин/Инстаграм/jelenadjokovicndf
Oglas

Садгуру, кога на Инстаграму прати 7,7 милиона људи, пролазио је кроз Београд и искористио је прилику да упозна супругу најбољег тенисера света, која се одазвала његовом позиву да се подигне свест о очувању земљишта.

- Данас је кроз Београд прошао Садгуру и причао о битности очувања земљишта јер постаје све више осиромашено. Наше воће, поврће и житарице које узгајамо и једемо немају више исту нутритивну вредност као некада… данас нам треба 8 поморанџи да замене ону једну сочну од пре само 10 година.

- Због тога нас позива да му се придружимо у његовој кампањи подизања свести о битности очувања земљишта и наравно, позива нас да променимо навике зарад нашег здравља, а и здравља наше деце и планете. Ја сам се радо одазвала позиву и са великом захвалношћу га испратила даље… има још 75 дана вожње мотором да стигне до Индије - написала је Јелена уз фотографију са индијским гуруом.

Прочитајте још: СУПЕНА КАШИКА ВЛАШЦА ЗА ЈАКЕ КОСТИ: Садржи најважније витамине, а ево како је најбоље да га спремите (РЕЦЕПТ)

Право име овог чувеног гуруа је Јагадиш "Јаги" Васудев. У Индији подучава јогу од осамдесетих година прошлог века, људи широм света већ годинама упијају његове мудрости, а посебно савете који се тичу начина исхране. 

За вас смо издвојили неколико најважнијих савата Садгуруа за здрав и дуговечан живот.

"Квалитет нашег тела зависи од хране коју једемо"

Да би наша машина оптимално функционисала, потребна јој је одговарајућа врста горива. Тело само најбоље зна каква ће му храна обезбедити неопходну енергију. Зато треба да га посматрамо и ослушкујемо, како бисмо свесно пронашли равнотежу у исхрани. Данашњем човеку су потребни брз и функционалан ум и физичка и ментална уравнотеженост, а Садгуру наглашава да тело и мозак најбоље функционишу када је стомак празан. Храна не треба да буде наша опсесија, али ваља да јој приступамо с поштовањем и са позитивним емоцијама.

Наш систем органа за варење сличан је пробавном тракту биљоједа. Зато морамо да једемо сваког дана, темељно жваћући храну, као и да се одмарамо у одређено време. Када мешамо разне врсте хране, желудац се збуни, па производи и киселине и базе. Оне се међусобно поништавају, те пробавни сокови губе своју делотворност. Зато храна остаје дуго у желуцу и слаби способност ћелијског обнављања.

Прочитајте још: ГЕРАНИЈУМ ЗА КОЖУ, КОСУ И ЗДРАВЉЕ: Магична биљка која у Србији расте као коров

То узрокује тромост у енергетском систему. Човеков систем пролази кроз циклус од 40–48 дана (мандала), током кога постоје три дана у којима нам није потребна храна. Када редовно практикујемо пост, ми наш начин исхране мењамо из принудног у свестан поступак и ослобађамо се поистовећености са физичким телом.

До тридесете године препоручују се три оброка дневно, а после тридесете два. Храна треба у року од два и по сата да напусти желудац, а у року од 12–18 сати да потпуно изађе из организма (то нам обезбеђује више енергије и живости). Кашика ги маслаца неколико минута пре оброка чисти и обнавља пробавни тракт. Храну не треба уништавати кувањем.

У исхрану треба постепено уводити свежу храну. Сви који желе да буду активни 16–18 сати, треба да конзумирају 50 одсто свеже хране и 50 одсто куване. Воће се најлакше вари, то сви људи инстинктивно знају.

Будући да су концентрат живота, семенке имају огромну хранљиву и енергетску вредност. Пре употребе треба их потопити у воду на 6–8 сати (да би се испрале потенцијално токсичне хемијске супстанце које се налазе у љусци).

Риба је бољи избор од меса. Лако је сварљива и хранљива, а њен "код" најлакше можемо да дешифрујемо и интегришемо у сопствени систем.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas