Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јод је неопходан за правилно функционисање организма: Оволико нам је потребно на дневном нивоу

Стрес негативно утиче на рад штитне жлезде зато што висок ниво кортизола смањује стварање хормона Т3

1648119072_644a87c3966365242132d67695719bf753cb84c0.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јод је микронутријент, али када се ради о нашем општем здрављу његова улога је велика, јер је неопходан за отпорност, здравље и опоравак организма.

Ово је нарочито значајно код рада штитне жлезде, у чијим хормонима је је јод саставни елемент.

Јод и здравље

Хормони штитне жлезде (Т3 тријодтиронин и Т4 тироксин) регулишу промет материје и енергије у људском организму (метаболизам), раст и развој свих органа, а нарочито мозга. Количина јода у штитастој жлезди зависи од количине јода коју унесемо у организам, јер га људско тело не може само производити.

Доктор Давид Деррy рекао је да је јод најбољи антибиотик и антивиротик. У контексту чињенице да већина болести или започиње или се наставља упалама које узрокују бактерије и вируси, ово је важна информација.

Крв непрекидно кружи кроз организам, потребно је 17 минута да обиђе читав круг, током ког пролази и кроз ткиво штитне жлезде. Управо ту, ако постоји довољна количина јода, бактерије и вируси бивају уништени.

Стрес негативно утиче на рад штитне жлезде зато што висок ниво кортизола смањује стварање хормона Т3, а и пушење погоршава хипотиреоидизам.

Светска здравствена организација препоручује да одрастао човек, да би измирио дневне потребе за јодом треба да уноси око 150 микрограма јода, али се превентивно дејство постиже тек уношењем већих количина. Опасности од тога да ћете унети превише јода нема, јер не треба заборавити да људи у Јапану конзумирају дневно 12 милиграма јода, што је десетоструко више од препоруке СЗО.

Најбољи извори јода су алге, морска риба и јодирана со.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas