Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Благотворни минерал: Ево која храна садржи највеће количине ЈОДА

Нема опасности од тога да ћете унети превише јода у организам

1660914805_jod.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Пре много година јод је коришћен у лечењу многих болести, али развојем фармацеутске индустрије и појавом скупих лекова та јефтина и делотворна терапија потиснута је у заборав.

Доктор Гери Ворен истиче да је кључно повећати унос јода који је одговоран за функционисање нашег организма у целости. Пошто га организам не производи, јод морамо свакодневно уносити.

Најбољи извори јода су алге, морска риба, морски плодови и јодирана со.

Алге су пуне природног јода и садрже око 232 мцг по порцији. Генерално, морски плодови су добар извор јода. Бакалар је посебно богат овим есенцијалним минералом. Једна порција бакалара садржи отприлике 158 мцг јода, што задовољава РДИ за већину одраслих. Иако ракови садрже мање јода од других морских плодова и даље пружају 26–50 мцг у порцији од 100 г. Пошто је туњевина маснија риба од других врста, садржи мање јода, 17 мцг по порцији.

Класична кухињска со је доступна са и без јода, а многе популарне соли, попут морске соли и ружичасте хималајске соли не садрже јод. Додавање соли у храну може повећати ризик од других здравствених проблема као што су висок крвни притисак и болести срца, тако да се препоручује опрез приликом кориштења. Ако одлучите да додате со, уверите се да је означена као „јодирана“.

Јод је веома важан за здравље јер:

– природни је антибиотик и антивиротик

– помаже у превенцији многих болести

– осигурава правилан рад штитне жлезде и имуног система

– побољшава менталну бистрину и смирује нервни систем

Светска здравствена организација препоручује да одрастао човек, да би измирио дневне потребе за јодом треба да уноси око 150 мцг јода, али се превентивно дејство постиже тек уношењем већих колична. Опасности од тога да ћете унети превише јода нема, јер не треба заборавити да људи у Јапану конзумирају дневно 12 мг јода, што је десетоструко више од препоруке СЗО.

Лепота и здравље долазе изнутра, веома је важно шта уносите у свој организам храном и водом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas