Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СМИРУЈЕ НЕРВНИ СИСТЕМ: Зашто нам је ЈОД тако важан?

Постоји јасна веза између нивоа јода који жена има током трудноће и касније интелигенције детета

1650973886_jod.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако се не спомиње често, јод је веома важан за здравље, јер:

– природни је антибиотик и антивиротик
– помаже у превенцији многих болести
– осигурава правилан рад штитне жлезде и имуног система
– побољшава менталну бистрину
– смирује нервни систем
– ослобађа од напетости.

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) чак тврди да постоји јасна веза између нивоа јода који жена има током трудноће и касније интелигенције детета.

Правилном исхраном се може утицати на правилан раст и развој, поготово у фази трудноће и најранијем периоду живота детета. Током целог живота је могуће утицати на менталне и физичке капацитете.

Др Ранко Рајовић истиче: “Јод је есенцијалан за нормалан раст и развој деце, а пре свега за нормалан развој централног нервног система и интелигенције, посебно у првих неколико година живота”.

Недостатак јода може проузроковати гушавост хроничан умор, гојење, повећану осетљивост на хладноћу, суву кожу, проблеме са пробавом, лоше расположење, танку и суву косу.

Лепота и здравље долазе изнутра, зато је веома важно шта уносите у свој организам храном и водом.

Најбољи извори јода су алге, морска риба и јодирана со

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas