· · Коментари: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Како препознати НАРЦИСОИДНУ ЛИЧНОСТ и који су први симптоми који упозоравају на ОПАСНОСТ

Нарцистички поремећај личности је ментално стање које чини да се особа осећа супериорно

1664399515_beautiful-blonde-g7aec7e0c0_640.jpg
Фото: Pixabay

Нарцисоидни људи су превише себични, имају високо самопоштовање и мало емпатије. Чини им се да заслужују посебан третман и да им је преко потребна да увек буду у центру пажње.

Прочитајте још: 5 ТРИКОВА који помажу ИНДИЈИКАМА да имају савршен тен: Њихово лице је чисто и затегнуто, а ТАЈНА је у једноставним методама

Често имају проблема у интерперсоналној сфери, јер сву пажњу усмеравају на себе и не маре шта би могло да се деси другима. У ствари, они прихватају мишљење треће стране тек када своју „величину” потврде похвалом и одобравањем. Међутим, иза маске таквог самопоуздања крије се врло крхко самопоштовање, које се може поткопати и најмањом критиком. Због тога, људи са нарцистичким поремећајем имају тенденцију да падају у депресивна стања, јер се осећају несрећно и разочарано што не испуњавају своја очекивања.

Нико не може да се пореди са њима, они су „виши“, „вреднији“, „бољи“...

На исти начин, они нису задовољни односима са другим људима. Стално се упоређују са неким и остају при свом мишљењу: нико не може да се пореди са њима, они су „виши“, „вреднији“, „бољи“. Али зашто се ово дешава? У наставку ћемо описати који фактори могу изазвати нарцисоидни поремећај личности и који знаци помажу да се он препозна.

Узроци нарцисоидних поремећаја

Као и код других поремећаја менталног здравља, тачан узрок развоја нарцисоидног поремећаја личности није утврђен. Међутим, верује се да може бити резултат комбинације неуробиолошких, генетских и фактора средине.

Прочитајте још: Пет промена на кожи које указују да вам КРЕМА ЗА ЛИЦЕ НЕ ОДГОВАРА: Ако сте приметили неке од њих, престаните са употребом тог препарата

Симптоми нарцисоидног поремећаја личности

Знаци који омогућавају идентификацију нарцисоидног поремећаја личности су различити. Исто је и са интензитетом њиховог испољавања. Често је особа која пати од тога превише сујетна, преувеличава своје способности и друге сматра инфериорнима. Остали симптоми:

  • Претерана ароганција
  • Осећајући сталну потребу за дивљењем или узвишеношћу
  • Очекујући признање супериорности, чак и без икаквог постигнућа
  • Преувеличавање ваших успеха и талената
  • Анксиозност због фантазија о успеху, моћи и савршеном партнеру
  • Осећати се супериорно у односу на друге, стално се упоређивати са другима
  • Осећај да се можете приближити само посебним људима, „сопственог ранга“
  • Монополизација комуникације и презир према онима које сматрају „инфериорним“
  • Очекујете посебан третман (услуге, услуге)
  • Коришћење других људи у своју корист
  • Недостатак емпатије, способност емпатије
  • Завист према другима и уверење да им сами завиде
  • Арогантно или самозадовољно понашање
  • Инсистирање на добијању најбољег

Дијагностиковање нарцисоидног поремећаја личности често је тешко. Многи од знакова су слични онима код других поремећаја личности. Поред тога, истовремено се може дијагностиковати више од једног поремећаја личности.

Прочитајте још: Укусно, здраво и посно: Специјалитет од тиквица који ће и малишани волети (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

За особу са нарцистичким поремећајем личности може бити веома тешко да започне лечење. Због свог самозаокупљеног понашања, често не признаје да има проблема и стога не види потребу за помоћ.

Међутим, ако се таква дијагноза ипак постави и особа одлучи да се подвргне лечењу, онда ће психијатар највероватније саветовати неколико сесија когнитивне бихејвиоралне терапије.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.