· · Коментари: 0

Како тест "ДИЈАМАНТСКОГ РАЗМАКА" може помоћи да се предвиди ризик од смртоносног рака (ФОТО)

ЈЕДНОСТАВАН тест са вашим прстима би могао да покаже да ли сте у опасности од смртоносног рака

1652519528_280687388_1606780669703239_7939685821706883760_n.jpg
Фото: Ј.П.

Рак плућа је један од најраспрострањенијих ракова на светском нивоу. Као и код сваког облика болести, што се раније дијагностикује, то боље.

Тест прстију са „дијамантским размаком“, познат и као Шамротов тест прозора, могао би вам помоћи да рано уочите рак плућа . То укључује спајање ноктију да видите да ли постоји простор у облику дијаманта између ваших заноктица.

Ако не постоји, то указује на савијање прста. Врхови прстију се увећавају, а нокти постају изузетно закривљени од напред ка назад. Искривљени прсти су симптом болести, често срца или плућа које узрокују хронично низак ниво кисеоника у крви  Ово је уобичајен симптом рака плућа, који се јавља код више од 35 одсто људи са том болешћу, према Cancer Research UK.

Прочитајте још: У Србији расте КАО КОРОВ, а ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ БОЉКИ: Важи за најбољи "ЛЕК" против уједа комараца

Вреди напоменути да савијањр прстију не значи нужно да дефинитивно имате рак плућа - и постоји много разлога зашто се ваши прсти могу понашати на овај начин. То може бити резултат многих стања, попут цистичне фиброзе, болести срца, Кронове болести, других карцинома или је наследно.

Али карцином плућа је одговоран за око 80 до 90 одсто случајева кривљења нокта. Ако имате ову појаву, важно је искључити рак, па се обратите свом лекару што је пре могуће да бисте утврдили узрок.

Како урадити тест

Спојите нокте кажипрста један уз други. Потражите мали простор у облику дијаманта између заноктица, кроз који пролази светлост. Ако нема места, а нокти се додирују, то је знак кривљења прста. Крајеви прстију могу бити већи него обично, а нокти закривљени.

Сматра се да је кривљење прстију узроковано повећаним протоком крви у пределу прстију. То доводи до накупљања течности у меким ткивима на крајевима прстију – али није сасвим јасно зашто се то дешава.

Промене на ноктима се дешавају у фазама. Основа нокта постаје мекана, а кожа поред нокатног лежишта постаје сјајна пре него што нокти почну да се савијају више од нормалног.

Једна бака је описала како јој је дијагностикован рак плућа након што је приметила да су јој нокти постали закривљени.

Фото: Принтскрин; кривљење пристију (десно) је често узроковано раком плућа 

Џин Тејлор је одбацила своје „ружне“ нокте као ништа друго до естетски проблем, да би јој касније био дијагностификован рак плућа. Она је позвала људе да ураде тест дијамантског размака прстију како би људи могли рано да детектују опасно обољење.

Прочитајте још: Како испијање ШАМПАЊЦА одржава ваш УМ ЗАУВЕК ОШТРИМ? Научници имају одговор

Нажалост, рак плућа се често дијагностикује касно  јер обично не изазива приметне симптоме док се не прошири кроз плућа или у друге делове тела. То значи да се за многе људе рак већ проширио када им се дијагностикује.

Међутим, вреди напоменути да стопе преживљавања могу увелико варирати, у зависности од тога колико се рак проширио у време постављања дијагнозе – рана дијагноза може да направи велику разлику.

Који су други симптоми рака плућа?

Немају сви људи са карциномом плућа ударце прстима као симптом. Остали знаци на које треба обратити пажњу су:

  • Већину времена имате кашаљ
  • Промена кашља који имате дуго времена
  • Кратак дах
  • Кашљање слузи која има знакове крви
  • Болови у грудима или раменима
  • Губитак апетита
  • Умор
  • Губитак тежине

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.