Јаја су веома здрав производ од којег се не треба одрицати ни у ком узрасту, осим у случајевима када су из здравствених разлога контраиндикована за конзумацију или их треба ограничити.

Јаја су чист, лако сварљив протеин, велика количина здравих незасићених масти (линолна, олеинска и друге масне киселине), витамини А, Б1, Б2, Б6, Б9, Б12, Е, Д, ПП, холин, биотин и друге корисне супстанце.
Овај производ је потребан за подршку мишићне масе, метаболизма, синтезе хормона и ензима, нормалног функционисања мозга и нервног система, јачања имуног система и многих других функција организма.
Најздравија јаја су меко кувана
А такође и поширана јаја, када се разбијено јаје сипа у кључалу воду - тачније, у левак за кључале воде креиран кашиком.
И поширана и меко кувана јаја садрже сирово жуманце (сачувани су сви витамини и здраве масти, које не само да не воле дугу топлотну обраду, већ због тога постају и штетне) и нежно куване протеине (боље се апсорбују него сирове).
Ово су јаја која се најбоље једу за доручак.
Најштетнија су јаја пржена на путеру
Прво, као резултат пржења, уништавају се витамини и незасићене масне киселине, што доводи до стварања токсина.
Друго, исто се дешава и са самим путером у коме пржите јаја. Ако ћете пржити, онда користите или рафинисану маст, или маст која је отопљена и уклоњена из штетног талога, или животињску маст.
Треће, контакт протеина са уљем (и шећерима које садржи) на високим температурама доводи до процеса гликације, што резултира стварањем веома штетне супстанце, која се конвенционално назива крајњи производ напредне гликације (АГЕ). Ова супстанца се сматра једним од главних фактора старења.
ЦПГ пржених јаја је превисока – 2749 јединица наспрам 90 за меко кувана и поширана јаја. Упоредите бројеве и извуците закључке.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО