Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕТО

Летње болести: ТАНГЕ су за шетњу, а не за купање, саветује ГИНЕКОЛОГ

Лето главна "сезона" инфекција гениталних органа.

1625495416_shutterstock_1150901036.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Да не бисмо, из непажње, добили неку инфекцију на мору, у базену или спа центру, неопходно је да научимо нешто о њима и сазнамо како да се ефикасно заштитимо. О овој, веома актуелној, теми разговарали смо са др Слађаном Раовић, гинекологом.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Лети има највише инфекција

- Летњи период је време када се чешће сусрећемо са инфекцијама гениталних органа. Најчешћи "кривци" за то су купање у базенима, СПА центрима или боравак у саунама. Узрочници урогениталних инфекција могу бити гљивице (најчешће кандида) и неки сојеви бактерија. Поред ових, постоје и инфекције које се спорије манифестују, као што су уреаплазма и хламидија - каже др Раовић.

Могу ли постати хроничне?
Могу ли ове врсте болести постати хроничне?- Ако се болест не лечи одмах по појави симптома, може постати хронична, те ће се и након терапије понављати инфекција.
  • На који начин долази до тога?

- Купањем у базену, дугим боравком у хладној води, прекомерним сунчањем, лошом хигијеном, незаштићеним сексуалним односима... Али, не можемо занемарити ни штетне ефекте дезинфекције базена и СПА центара, као ни дуготрајно ношење и немењање купаћих костима и дуго седење на мокром пешкиру. Тегобе у интимној зони такође могу бити изазване и хемикалијама које су присутне у кремама и лосионима.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Који су најчешћи симптоми?
- Најчешћи симптоми вагиналних инфекција су појачан секрет, црвенило, свраб, нелагодност, учестало мокрење, бол током сексуалног односа, а код тежих инфекција присутни су и болови у малој карлици, па чак и повишена температура.

Вагинални пробиотици

  • Како се дијагностикују, а како лече?
Презерватив, сув купаћи и никада туђ пешкир!

- Најбоље је одмах да се јавите гинекологу који ће урадити преглед и узети адекватне брисеве, да би се прецизно одредила терапија и узрочник инфекције. Препорука је да се током летњих месеци превентивно користе вагинални пробиотоци, који одржавају адекватну пХ вредност вагине.

  • Како да спречимо могућност да нам се то догоди?

- Да бисмо спречили појаву оваквих тегоба лети, обавезно би требало да користимо презерватив приликом сексуалног односа, често да мењамо купаће костиме, као и да не користимо туђе пешкире. После купања у базенима обавезно је туширање чистом водом.

Прочитајте још: СПАС: Капи спречавају настанак ушног воска, а примена је лака

Фото: Шатер

Не лечите сами инфекцију

  • Шта никако не бисмо смели да радимо током боравка на овим местима, ако желимо да сачувамо здравље?

- Када се нађемо негде на мору и ван свог града, не би требало да се сами лечимо, већ да одемо код гинеколога. Не бисмо смели да користимо на своју руку препарате за које нисмо сигурни чему служе.

Прочитајте још: Зрно пиринча за дечије зубе: ТРИ правила хигијене уста

Избегавајте танге и попуалрне базене!
Мушкарци добијају ређе
.Гениталне инфекције у већој мери се јављају код жена него код мушкараца, првенствено због анатомије репродуктивног система. Код жена се током лета чешће мења киселост вагине, због појачаног знојења, и самим тим је вагинална средина погодна за развој инфекције, када јој се промени пХ вредност.
  • На шта би требало да обратимо пажњу приликом избора базена и одабира купаћег костима?

- Данас је актуелно ношење што искројенијих купаћих костима, нарочито  танги. Уколико носимо овакав купаћи, имепратив је да не седимо на влажним местима без свог пешкира и да купаћи по изласку из воде заменимо сувим. Избегавајте базене где је претерана гужва.

Прочитајте још: Мала и скромна КАМИЛИЦА је најлековитија биљка на свету

  • Да ли се и полно преносиве болести, попут инфекције уреаплазмом, могу добити на овај начин?

- Уреаплазма је сексуално преносива болест која се првенствено добија полним путем, али до ње може доћи и интимним контактом са телесним секретима или предметима који су контаминирани излучевинама, као што су пешкири, веш...

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas