Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХИГИЈЕНА

СПАС: Капи спречавају настанак ушног воска, а примена је лака

Неки људи имају више ушног вокса од других, али ево спаса против церумена.

1625386543_Depositphotos_13251787_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Уши производе ушну маст (церумен) да би се заштитиле од прљавштине, страних честица, па чак и микроорганизама. Међутим, код појединих људи ова заштитна маст се ствара у претераној количини.

Прочитајте још: Висока влажност убија више од врућине! Највише је угрожена једна група људи

Тешност за уши спречава настанак церумена

Докторка Светлана Ваљаревић, специјалиста ОРЛ Клиничко-болничког центра Земун, каже да код одређеног броја људи постоји повећано стварање церумена због присуства већег броја церуминозних жлезда које стварају ушну маст:

Перите уши водом и сапуном, бришите пешкиром

- У том случају једном у неколико месеци они би требало да користе капи за отапање ушне масти у периоду од неколико дана чиме ће се церуменске наслаге растопити. За особе које немају проблема са церуменским чеповима довољна је хигијена у смислу прања ушију топлом водом и сапуном, односно пеном у току редовног туширања односно купања.

Прочитајте још: Стаљинова омиљена посластица: ЧОКОЛАДИЦА која се прави од кравље крви, а деца је обожавају

Штапићи за уши стварају церумен

Навика која може додатно да стимулише стварање церумена јесте агресивно и често коришћење штапића тако да се проблем додатно погоршава.

Штапићи стимулишу стварање ушног воска

- Осим тога што доприносе појачаном стварању ушног воска, штапићи га гурају дубоко у ушне шупљине, а ако их превише гурате, оштећујете бубне опне - каже др Ваљаревић. - Уколико се бубна опна пробије, то је озбиљна повреда и може да доведе до оштећења слуха.

Прочитајте још: Сигурно сте погрешно радили: Рану никада не испирајте алкохолом!

Штапићима је могуће изгребати и ушни канал, што може да доведе до болних инфекција, истиче наша саговорница и каже да је само брисање ушне шкољке често довољно за одржавање хигијене.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas