· · Коментари: 0

Навика коју можете да уведете пре јутарње кафе за бољи почетак дана: "То покреће тајмер у нервном систему"

Важно је како почињемо дан

1677755524_shutterstock_655956577.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Када је у питању проналажење најздравије јутарње рутине, испробавање различитих опција може вам помоц́и да пронађете оно што је за вас најбоље. Међутим, постоји једна ствар коју свако може да уради како би сваки слободан дан започео на најбољи начин - удахните свеж ваздух.

Рани излазак из куц́е може да буде права борба, посебно у данима када се чини да не можемо да престанемо да одлажемо будилник.  Здравствене користи крец́у се од бољег менталног до физичког осец́аја.

- Постоји здрав пораст кортизола који се дешава рано у току дана, а чини да се осец́ате будним и способним да се крец́ете и желите да се крец́ете током целог дана. То такође покрец́е тајмер у вашем нервном систему који диктира када ц́е се лучити други хормон, који се зове мелатонин, који вас чини поспаним -  објашњава др Ендрју Хуберман у свом подкасту шта значи излазак напоље након буђења, преноси Тхе Лист.

Осим што помаже у производњи мелатонина, сунчева светлост помаже нашим телима да производе серотонин - хормон који нас чини срец́ним. Многи лекови који су дизајнирани да помогну код депресије и анксиозности помажу вашем телу у производњи серотонина, тако да једноставно излазак на сунце рано такође може помоц́и код ових симптома.

Како да излазак напоље постане део ваше јутарње рутине?

Преуређење вашег јутра може да буде једноставно као и промена места на коме ц́ете пијуцкати кафу.

Стручњаци предлажу да се ујутру излажете сунцу око 30 минута. Покушајте да читате књигу у парку, доручкујете на тераси (уколико време то дозвољава) или уживате у јутарњој кафи на сунцу. Јутарња шетња или трчање је, такође,  одличан начин да се покренете.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.