Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ ПРЕСКАЧИТЕ ДОРУЧАК: Погледајте које негативне последице ова лоша навика може имати на ваше здравље

Сигурно да не можемо порећи да постоји много људи који прескачу доручак, свако из својих неких разлога

1690731453_obroci.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоје многи који раде ујутру, а нису неки ранораниоци, па су увек у некој журби и не стижу да на брзину нешто поједу. Можда мисле да тако добијају који минут дуже у току дана, али, како истраживање тврди, варају се – јер прескакање доручка може скратити животни век.

Доктори Недра Белок и Лестер Бреслоу били су међу првим истраживачима који су имали револуционарно откриће:

Направили су истраживање у ком је учествовало скоро 7.000 људи који живе у округу Аламеда у Калифорнији, и као резултат открили су 7 фактора који продужују животни век. Како сте већ претпоставили, међу тих 7 фактора који утичу на животни век – налази се и редовно доручковање.

Број ових навика које је особа упражњавала, имао је огроман утицај на дужину живота. После 9 година, број навика здравог начина живота које је особа упражњавала био је директно сразмеран вероватноћи њиховог умирања.

Људи који су учествовали у истраживању, а не доручкују редовно – имају 50 одсто повећан ризик од смрти у поређењу са онима који не прескачу први оброк ујутру. Занимљиво је да је у овој групи старијих Американаца, дуг живот подједнако зависио од доброг доручковања, као и од уздржавања од пушења и редовног физичког вежбања.

Ко не доручкује, смршаће – заблуда или не?

Откривена је још једна занимљивост у овом истраживању, а то је да они који прескачу доручак лакше мршаве – што је велика заблуда.

Истина је да баш доручак треба да буде део, и углавном и јесте тако, било ког режима исхране којим жели да се постигне губитак телесне масе.

Како је ова студија показала, редован доручак нам пружа још једну здравствену користи – може да смањи ризик од инфаркта код одраслих особа. Крвне плочице, телесне ћелије за згрушавање крви, постају „лепљивије“ ујутру пре доручка. То повећава тежњу ка формирању крвног угрушка током јутарњих часова. Ако се такав угрушак јави у срчаним крвним судовима, резултат је инфаркт.

Као што је очекивано на основу ове физиологије, већина срчаних удара се одиграва између 7 и 12 часова пре подне. Доручковање може да помогне да крвне плочице постану мање лепљиве и да се на тај начин умањи ризик од јутарњих срчаних удара.

Добре навике при доручку су такође суштинске за максималну ефикасност, и менталну и физичку, нарочито током каснијих јутарњих часова. Особе које доручкују испољавају боље расположење и побољшане научне способности.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas