· · Коментари: 0
БЕБЕ

Педијатар Марија Петрић саветује: Какве играчке купити беби, како средити собу?

Носите бебу, јер је тако нећете размазити, то је њена насушна потреба...

1608386663_porodicaDepoyit.png
Фото: Депозитфото

Шта би све требало родитељи да ураде пред бебин долазак кући и које припреме никако не би требало да прескоче, питали смо др Марију Петрић, специјалисту педијатра:

Прочитајте још: Ево зашто је добро да ПЛЕШЕТЕ са БЕБОМ У НАРУЧЈУ?

- Обично се пре порођаја среди кутак у коме ће нови члан боравити. Цео амбијент би требало да делује смирујуће, али истовремено и стимулативно на бебин развој. Свеже окречена соба у белој или пастелним нијансама без превише детаља и украса деловаће умирујуће. На зиду изнад кревеца не би требало да висе слике или полице са књигама. Такође, водите рачуна да утичнице не буду у близини места спавања и пресвлачења - каже др Петрић.

Не би требало претеривати са куповином одеће, јер ће је беба брзо прерасти, а и добиће много на поклон. У почетку је довољно неколико играчака, јачих контраста боја.

Прочитајте још: Зашто је важно да дете оде на спавање до 21 час? Родитељи ово треба да знају

- Плач, осмех и говор тела су начини помоћу којих беба разговара са нама. Осмех је за свакога лако разумљива и прихватљива експресија осећања. Раније се сматрало да први свесни осмех настаје око шесте до осме недеље живота, а у последње време да се може јавити већ након друге недеље - објашњава др Петрић.

Тоналитет плача
Плач има разна значења. Нелагода било које врсте, глад, поспаност, досада, нервоза али и бол, све се може манифестовати плачем. Родитељи врло брзо науче да разликују тоналитет, па самим тим и врсту плача. У тумачењу помаже и  говор тела. Када је беба поспана трља очи, гледа у даљину, губи интересовање за разговор и контакт, да се извија уназад, зева...
Бебе се смеју већ од друге недеље живота!

Које су највеће заблуде родитеља везане за први заједнички период у дому, у чему најчешће греше?

- Гурање руку у уста не значи увек да је беба гладна. То може да буде начин да саму себе смири, слично као и када јој се да цуцла. Тако учи да су руке део њеног тела и да би могла да их употреби за нешто друго, рецимо хватање - каже др Петрић.

Прочитајте још: Када никне ПРВИ ЗУБИЋ, макар и само његов врх, ПОЧНИТЕ СА ПРАЊЕМ

Најдража особа на свету Фото: Депозит

Прочитајте још: Шта је ВАЖНИЈЕ од скупих играчака? БЕСПЛАТНО је, а много значи!

Бебу треба полако увести у ритам живота породице. То значи да не треба мењати услове живота у кући. Преко дана, она ће спавати на светлу, са дигнутим ролетнама, у нормалном звучном окружењу. Ноћу светло није потребно. Може користити мами првих неколико ноћи, детету оно не смета, али за успостављање нормалног ритма беба треба да зна када је дан а када ноћ.

Причајте разговетно, отворених устију.

- Разговор и ношење, развој привржености, држање на стомаку, само су неки од елемената који су неопходни за стимулацију правилног и хармоничног развоја детета од првих дана. Пријају му виши тоналитети гласа, лагано и јасно причање са широким отварањем уста. Она не може током нормалног разговора у соби да одвоји глас од позадинске буке. Зато је потребно беби причати, док је у релаксираном положају са главицом лагано савијеном унапред и рукицама ка грудном кошу - објашњава докторка.

Прочитајте још: Превремено рођене бебе ће бити лоше у школи из ОВИХ предмета

Колико добро сасвим мала беба чује, види, распознаје облике, боје?

Носите бебу!
Ношењем остварујемо близак контакт који улива сигурност и смиреност детету. Откуцаји маминог срца, глас и ритам дисања су свакој беби добро познати. Шетњом јој мењамо углове гледања и полако улази у наш свет који постаје све више и њен.  Ношењем и шетањем бебу не можемо да размазимо јер њен ниво свести још није толико зрео да манипулише нама.
Маму препознаје, а умирују је фен, миксер, усисивач...

- По рођењу маму одмах препознаје по гласу. Новорођенче може да препозна музику коју је мама слушала током трудноће или исту причу коју јој је читала. Може да је смири музика успаванке, али и такозвани бели звуци као што је звук миксера, фена, усисивача - каже Петрићева.

Види белу, црну и црвену!

Непосредно по рођењу, вид бебе је замућен, нема развијен дубински и тродимензионални вид, али покрет и ликове на раздаљини до око 25 центиметара види. То је обично раздаљина маминог лица током дојења. Граница између беле, црне или црвене боје су интересантне за новорођенче. Сматра се да већ другог дана по рођењу оно може да повеже мамин глас са њеним ликом.

Кењкав или врискав?
- Како спава? Како једе? Како се понаша? То су најчешћа питања која постављамо родитељима да би проценили опште стање детета. Сам плач може указивати на то да беба има неке тегобе. Врискав, дуготрајан, исцрпљујући, из сна или пак незадовољан, кењкав, без снаге - питамо родитеље.

Прочитајте још: Опрезно: Које намирнице су опасне после истека рока трајања?

 

Присутност новорођене бебе у кући већ сама по себи налаже опсежније хигијенске мере.

- Посете би требало да се одложе до смиривања пика пандемијског таласа. Саветовала бих посебан опрез за евентуалне посете особа које имају већи број контаката или мању могућност њиховог контролисања - каже докторка.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.