· · Коментари: 0
КОНТРОЛА ИСХРАНЕ

Пет једноставних САВЕТА који ће вам помоћи да избегнете ПРЕЈЕДАЊЕ у току празника

Преједање је често повезано са емоционалним стањима.

1608408215_Depositphotos_218102820_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Преједамо се у позадини прекомерног рада, стреса и других психолошки нестабилних услова.

Проблем постаје посебно актуелан приближавањем новогодишње ноћи, када ни сто ни стомак не могу да поднесу количину хране.

Прочитајте још: Доктор Никола даје одговор на питање: Колико дана се опоравља УГАНУТА нога

Пазите на глад

Када смо јако гладни, ризик од преједања се повећава неколико пута. Зато покушајте да између оброка узимате здраве грицкалице и једите када осећате глад. Међутим, покушајте да не једете воће између оброка - оно узрокује скокове шећера у крви због којих можете да осећате повећану глад.

Прочитајте још: Трпеза за здрава плућа: Витамини, риба и ЧАЈ од једног дрвета

Једите полако

Једите полако, нека храна има времена да се свари и тело схвати да сте сити. Нека доручак, ручак и вечера буду ваши лични свакодневни ритуали, посветите то време себи, престаните да бринете о проблемима и само уживајте у оброку. 

Темељно жваћите храну!

Не заборавите на воду

Фото: Депозит

Пречесто жеђ заменимо глађу и зато једемо превише. Не заборавите да пијете воду током дана између оброка. Поред тога, ако осећате глад, покушајте да попијете чашу воде пола сата пре оброка - то ће вам помоћи да нормализујете осећај глади и мало испуните стомак, па ћете тако унети мање хране.

Прочитајте још: Намирнице које ће вам помоћи да се ослободите узнемирености и напетости

Не једите испред екрана телефона или лаптопа

Када сте заузети гледањем Инстаграм садржаја или омиљене ТВ емисије, не можете да контролишете количину хране коју конзумирате. Поред тога, мозак је заузет конзумирањем садржаја, а не хране, због чега, према многим нутриционистима, ово може да изазове и разне болести стомака, попут гастритиса.

Прочитајте још: Најчешћи разлог ПРОШИРЕНИХ ВЕНА: Избегните их на време

Квалитетан сан

Количина и квалитет сна утичу на сва подручја нашег живота. Ово се односи и на конзумирање хране. Ако не спавате довољно редовно, ваше тело је под сталним стресом. Поред тога, због недостатка сна, потребна му је додатна енергија - која се управо може добити храном. Покушајте да спавате најмање 8 сати и идите раније у кревет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.