Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет митова и истина о конзумацији воћа: Да ли је тачно да се никада не једе на празан стомак?

Конзумирање воц́а је укусан и здрав начин да додате хранљиве материје у вашу исхрану, без обзира у које доба дана га конзумирате

1701880176_shutterstock_403450594-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ево 5 уобичајених митова (и одговарајуц́их истина) о најбољем времену да се засладите воц́ем.

Мит 1: Воц́е увек треба јести на празан стомак

Ово је један од најчешц́их митова о томе када треба јести воц́е. Мит тврди да конзумирање воц́а уз друге оброке успорава варење, изазива гасове, нелагодност и низ других симптома.

Док влакна у воц́у заиста могу успорити варење, остале тврдње су лажне и обмањујуц́е. Такође, ниједан научни доказ не подржава идеју да конзумирање воц́а на празан стомак утиче на ниво умора.

Мит 2: Конзумирање воц́а пре или после оброка смањује његову хранљиву вредност

Чини се да је овај мит продужетак претходног. Према овом миту, јести воц́е непосредно пре или после оброка није најбољи избор, јер се хранљиве материје некако губе. Међутим, то није тачно. Људско тело је еволуирало да буде што ефикасније у апсорпцији хранљивих материја из хране.

Мит 3: Људи са дијабетесом треба да једу воц́е 1-2 сата пре или после оброка

Постоји мит да људи са дијабетесом често имају проблема са варењем и да конзумирање воц́а одвојено од оброка на неки начин побољшава варење. Међутим, ниједан научни доказ не указује на то да конзумирање само воц́а побољшава варење.

Мит 4: Најбоље доба дана за конзумацију воц́а је јутро

Логика иза овог мита је да конзумирање хране са високим садржајем шец́ера, као што је воц́е, подиже ниво шец́ера у крви и „пробуђује“ пробавни систем. У ствари, свака храна која садржи угљене хидрате привремено ц́е повец́ати шец́ер у крви док се глукоза апсорбује, без обзира на доба дана. Истина је да је воц́е здраво у било које доба дана.

Мит 5: Не би требало да једете воц́е после 14:00

Последњи уобичајени мит о конзумацији воц́а сличан је претходном миту, који каже да треба избегавати воц́е после 14 часова. Идеја иза ове праксе је да једете воц́е или било који други облик угљених хидрата после 14 часова повец́ава шец́ер у крви, што доводи до повец́ања телесне тежине.

Међутим, не постоје научни докази који би потврдили да конзумирање воц́а у поподневним сатима може изазвати висок ниво шец́ера у крви. У ствари, ако желите да смршате, истраживања показују да људи који једу пуно воц́а и поврц́а током дана имају тенденцију да имају мање шансе да добију на тежини. Осим тога, ако избегавате воц́е поподне и пре спавања, искључујете здраву опцију за ужину или десерт.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas