· · Коментари: 0
САВЕТИ

Тренирајте свој мозак и уз помоћ 10 МЕТОДА појачајте своје памћење

Да ли имате осећај да вам је мозак некада преоптерећен?

1598520424_mozak.jpg
Фото: депоситпхотос

Научници сматрају да је и мозгу потребан тренинг, како не бисте заборављали битне ствари и како бисте га растеретили.  Ових десет савета Јима Квика помоћи ће вам да ваш мозак поново буде у форми за само десет дана.

Прочитајте још: ЛАЖНА ПОЗИТИВНОСТ је неизбежна на ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Ево зашто то НИЈЕ ЗДРАВО

Фаст метода

Шта ако нешто желиш да научиш брзо? Покушај кроз ФАСТ метод. Ево како он гласи:

Фото: деспоситос

Ф – (форгет): заборави на све оно што мислиш да знаш о одређеној теми тако да мозеш да научиш нешто ново о њој. Веома често не можемо да научимо нешто брзо јер мислимо да већ знамо довољно. С почетничким умом постоји већа шанса да се прибележе и новине. Такође, заборави и на оно што се дешава око тебе у том тренутку, јер те то спречава да будеш фокусиран на садашњи тренутак, а ако си ометен нечиме користиш само део капацитета свог мозга! И наравно заборави на своја ОГРАНИЧЕЊА – јер учење нема ограничења – твоја меморија није фиксна и може се мењати!

А – (активно): у школи смо научили да будемо пасивни, да седимо и слушамо и упијамо информације на тај начин, али наш мозак најбоље прима информације кроз креирање! Учење је активан процес: белешке, постављање питања..

Прочитајте још: Можда сте мислили да су ОВО најбоље позе за спавање, али ИСТИНА је потпуно другачија

С – (стање): реч је о стању твога тела и ума. Запамти ово:  Ако желиш да учиш више, обраћај пажњу на своје стање, а најбоља ствар јесте та да само ти имаш утицај на њега!

Т – (теацх): најбољи начин да научиш градиво јесте да га учиш као да га преносиш неком другом. Јер ако га учиш како би га преносио онда ћеш обраћати много више пажње него да је реч о другом случају. Памтићеш га на другачији начин, обликујући га тако да га преносиш. 

Фото: деспоситос

УБИЈ АНТ-ове (начин размишљања)

Препознајете гласове у глаци који су усмерени на атоматске негативне мисли и почните да им се обраћате. Када наиђете на размишљање, супротставите се томе и кажите: - Само зато што нисам био у прошлости увек добар, не значи да сада у томе не могу бити сјајан.

Питање на питање

Размислите добро о моћи доминантних питања, оним негативним стварима које свакодневно себи постављате. Инденнтификујте питање и размислите како можете да промените своје понашање. Дакле, уместо да се питате: - Зашто  то никада не могу да учиним? Питање учините позитивнијим и упитајте се:  - Како да користим ове информације и како да их побољшам?

Шта је твој сан?

Запишите предности које ћете имати када вас мозак обучи, као што је - Бићу у стању да научим да поправим своје самопоуздање или добићу сјајан посао. Видите, осетите и чврсто верукте у то.

Размотрите своју сврху

Шта је ваш циљ? Шта желите да поделите са светом да би вас мотивисало? Сетите се ко рачуна на вас. То може бити ваша породица, пријатељи или колеге. Размислите како ће вам тренинг мозга побољшати живот. Сада сте пронашли сврху.

Фото: деспоситос

Покрените здраву навику

Створите здраве навике које ће вас довести до успеха. То може бити вежбање или одустајање од ужиние. Запамтите, ако сте упорни, то можете постићи, али ако сте доследни, то можете задржати. 

Храните свој мозак

Оно што једете битно храни ваш мозак. Запитајте се да ли храна коју једете побуђује или исцрпљује. Затим пронађите намирнице које поспешују функцију мозга, као што су авокадо, боровница, броколи, црна чоколада, зелено поврће, ораси и лосос.

Научите како да слушате

Битно је да зауставите све што вас омета. Музику, телефон, нотификације и саисећајте се са собом, размишљајучи себе у положају говорника. Ако разумте одакле ствари долазе, лакше ћете апсорбовати шта говоре. Претпоставите шта бисте могли рећи да сте потпуно ангажовани. Након тога размислите о ономе шта је речено.

Фото: деспоситос

Метода МОМ

Ова метода МОМ (мотивација посматрања методе на енглеском - мотиватион, обсерватион, метходс) ојачаће вашу меморију.

Ако упознате неког новог, запитајте се који је ваш мотив да запамтите његово име и шта сте прво уочили ко те особе. Имати добру меморију, значи задржавање пажње. Вежбајте технику памћења, попут памћења имена људи повезујући их са нечим. Доделите имена странцима и тестирајте себе колико њих можете да се сетите.

Прочитајте још: Истраживање дало застрашујуће резултате: Рађено на ПОЛА МИЛИОНА тинејџера, издвојено 8 ФАКТОРА

Моћ читања

Читање одлична вежба за ваш ум. Поставите себи циљ свакодневног читања, па макар оно трајало и десет минута. Изаберите књигу коју желите да прочитате и поставите тајмер. Уклоните све сметње и тако радите сваки дан. Након извесног времена видећете побољшање рада вашег мозга.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.