Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Прича која крије тужну истину: Ове ствари радимо сваки дан, а нисмо ни свесни да смо развили озбиљан поремећај

Да ли патите од анксиозности, депресије или опсесивно-компулсивног поремећаја?

1667117450_depresija.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Тема емисије “Ако проговорим” на К1 телевизији коју води Гоца Тржан била је актуелна тема која се односи на депресију, анксиозност и опсесивно-компулзивни поремећај.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ изненађујуће предности: Започните јутру певањем уз добру музику

Клинички психолог Ана Глигорић је испричала са каквим предубеђењима долазе људи са депресијом и анксиозношћу:

- Дођу са циљем да добију неке технике да се излече или лекове. Прво питају шта ћемо сада да радимо? Увек им кажем да ћемо прво да причамо и да видимо одакле је проблем кренуо. То је најбитнији сегмент на којем инсистирам на свакој првој сеанси, а то је психо едукација. Морамо да знамо шта је анксиозност, депресија, који год проблем је пред нама и да нађемо корен, односно где је кренуло. Ни једна анксиозност није настала тако што смо једном били под страшним стресом, него смо јако дуги период нешто трпели. На пример “гутање бола”. Пролонгирано излагање таквим стварима је оно што доведе до проблема. Инсистирам на томе да тражимо први панични напад, јер је једини органски који се деси природно након што смо прошли један стресни период. Анксиозност не креће када смо ми у акутном стресу, него када га прођемо. Тек тада имамо времена за анксиозност. 
Глигорић је навела и описала како изгледа један пример и које су његове последице.

Фото: Унпласх

- Ако сада рецимо имам кредит, двоје деце, свађам се са мужем, имам породичне проблеме, неко ми је у болници итд. Могу да спавам три сата, устанем ујутро, све обавезе одрадим, одем на посао где сам 100 одсто сконцентрисана да га не бих изгубила јер отплаћујем кредит. Трчим, јурим и све завршавам. Да ме неко види рекао би ова жена је змај. Нема ни један проблем на овом свету. И када прође тај кризни период, све је супер. Кренем на посао, уђем у аутобус и ту ми се деси панични напад. Излетим из аутобуса и прво што помислим је да се плашим гужве. Тада помислим да је то био корен, а у ствари корен је био све оно што сам преживела и што ме је толико истрошило. Такође је важан и хормонални део, а моје тело је лучило много адреналина током проблематичног периода. Због тога је тај први панични напад органски. Тај адреналин који нам је био у организму и помагао нам да преживимо више нема никакву функцију и нема начин да изађе. Интерпретација догађаја из аутобуса нам ствара друге паничне нападе – испричала је Ана Глигорић клинички психолог.

Гоца Тржан је причала о изузетно негативном утицају друштвених мрежа. 

- Када причамо о друштвеним мрежама, телевизијама и лажној реалности да ли то уме да продуби проблем? Чини се да огроман број нарочито жена упадне у незадовољство јер схвата да то што види када се слика са свим филтерима погледа се у огледало и схвати да то није она. Онда долазимо до озбиљног поремећаја личности. Идемо још дубље у проблем – каже Гоца Тржан.

Глигорић је објаснила о чему се заправо ради у таквим ситуацијама али и тужну истину.

- Имамо криву слику о себи. Јако често се дешава да жене пуно времена посвећују како би уредиле себе на начин да буду што привлачније и што лепше на друштвеним мрежама, а у ствари проведу цело вече тако што се среде, сликају се и онда остану код куће. Ту је заправо питање за кога се средила.  У том случају можемо да причамо о зависностима од друштвених мрежа. Има ситуација када последња фотографија има мање лајкова од претходне па се ту јавља озбиљна нелагодност – испричала је Ана Глигорић на шта се надовезала Гоца Тржан и рекла да ту долазимо до ситуације која се зове опсесивно компулзивни поремећај, стања које врло често прелази у неколико ствари.

Фото: Унпласх

Опсесивно-компулсивни поремећај или ОКП је поремећај у којем људи имају понављајуће нежељене мисли, идеје или сензације, односно опсесије због којих се осећају подстакнутим да раде нешто понављајући. Понашање које се понавља као што је прање руку, провера ствари или чишћење могу значајно да ометају свакодневне активности и друштвене интеракције. Често произилазе из дубоке депресије или из неке трауме у детињству. ОКП спада у једну од подгрупа анксиозног понашања. 

Прочитајте још: Желите да оставите цигарете? Стручњаци имају савет за вас: Ево у којој години је најбоље то да учините

- Имам колеге који објаве видео снимке на ТикТок и после не улазе на профил цело вече, него тек ујутро. Они су убеђени да ако уђу да ће избаксузирати. ОКП може бити са или без компулсивне радње. На пример потпуно се повуку и не чекирају друштвене мреже до сутрадан ујутро. Умислили су да ако чекирају раније да ће “пореметити неку звезду” и видео неће проћи на начин на који би требало. Али ако је константно освежење или рефрешовање странице или профила ОКП, онда га сигурно имам и ја – рекао је Лазар Филиповић.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas