Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

Примењујте ову ВЕЖБУ два пута дневно и решиће се стреса трајно

Доказано је да ова метода дисања побољшава расположење, поправља фокус и сан.

1607082267_Depositphotos_38026887_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Знојави дланови и убрзан рад срца су неки од најчешћих одговора телна на стрес, а све нежељене појаве можете контролисати дисањем, каже Лија Лахог, псхилог.

- Прво морате да схватите шта нам стрес физиолошки чини. Пулс нам скаче, а мозак добија сигнал да тело креће или у одбрану или у бег. Мишићи се јаче стежу и слаби нам способност доношења одлука. Мења се и варијабилност откуцаја срца - објаснила је.

Прочитајте још: Зашто нам требају здрави крвни судови? Доктор Стеван Кеча саветује како да САЧУВАМО СРЦЕ

Она је недавно са истраживачима открила да систематско правилно дисање у трајању од двадесет минута - које се примењује два пута дневно, може значајно да ублажи стрес, смањи крвни притисак. 

Већина људи удише четири секунде и издише шест, без паузме између. Дишите том брзином две минуте, али тако да кроз нос удахнете, па кроз стиснуте усне издахнете, као да дувете на нешто вруће. Док у глави рачунате 4 секунде за удисај и 6 за издисај, усредсредите се на проток ваздуха који улази кроз нос и излази на уста.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Да ли сте хипохондар? Ово су знакови психичког поремећаја

- Кад завршите вероватно ћете бити опуштенији и буднији. Такво дисање примењујте 20 минута дневно и откуцаји срца ће вам се смањити што значи да срце више неће бити под великим напором, и због тога је оно одмах и здравије - каже Лагос.

- Брзо ћете приметити бољу концентрацију и фокус, а моћи ћете и доносити објективније одлуке, што би могло помоћи да, иако старимо, мозак дуже остаје у бољој форми - закључила је.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas