Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Одбраните организам од бактеријских инфекција и алергија: ОВО је природан начин за ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА

Најчешће под имунитетом подразумевамо одбрану од инфекције, вирусне, бактеријске или неким другим микрорганизмом проузроковане болести. Међутим, имунитет је много више и представља способност нашег организма да се одбрани од свих других болести, не само инфекције, а нарочито алергија и тумора, али и за разликовање сопствених и страних ћелија, што је нарочито важно код трансплантације ткива и органа.

1647948271_young-woman-gfd3e68d8f_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

О значају имуног система разговарамо са асс. др сц. мед. Мирјаном Стојшић, педијатром-гастроентерохепатологом.

Како функционише наш имунитет?

Имуни систем човека чине 2 функционална дела, хуморални и целуларни имунитет. Хуморални имунитет заснован је функцији неких супстанци у телесним течностима. Пре свега су то одређени протеини који се зову антитела (називају се имуноглобулини) и продукт су ћелија које се зову плазма ћелије (врста белих крвних зрнаца, лимфоцита), а важни су првенствено у одбрани од бактеријске инфекције и алергије. Антитела се луче у циркулацију и секрете слузокожа, а неутралишу микроорганизме и њихове токсине. Целуларни (ћелијски) имунитет заснован је на деловању ћелија, највећим делом лимфоцита и обезбеђује одбрану од тумора и микроорганизама (првенствено гљивица и вируса), и учествује у одбацивању страних материја, на пример трансплантата.

асс. др сц. мед. Мирјана Стојшић, педијатар-гастроентерохепатолог

Где се налази имунолошки орган?

Не постоји један орган или органски систем који има претежно улогу у одбрани организма. Ћелије и материје са имунолошким функцијама се могу наћи у свим органима и ткивима, али их је далеко највише у гастроинтестиналном тракту. То омогућава нашем организму да у случају напада на њега, без обзира на место напада, односно орган који је повређен, реагује покретањем имуног одговара. Зависно од тога да ли организам напада вирус или бактерија, покреће се претежно хуморални или целуларни имуни одговор. А уколико је одбрамбени одговор довољно снажан прерашће агресора и неће дозволити оболевање организма.

Како побољшати имунитет?

У чињеници да се у гастроинтестиналном тракту налази преко 70% свих имуних ћелија, налази се и одговор на питање како побољшати имунитет. Најприроднији начин за ово су здрава исхрана и пробиотици.

Здрава исхрана подразумева конзумирање разноврсних намирница биљног и животињског порекла, произведених по принципима органског узгоја. При томе је важан начин припреме оброка. Фаворизује се конзумирање сирових или куваних намирница, а избегавају се пржење и фабричка обрада (конзервирање, готова јела, сухомеснати производи и слично). Здрава храна садржи хранљиве материје које могу имати директан утицај на рад имуног система. Рецимо витамини и минералне материје (попут витамина А, Ц, Д, Е и Б-комплекса, цинка, селена и бакра), бета-глукани, омега 3 масне киселине и антиоксиданси из хране, непосредним или посредним реакцијама делују на стварање имуних ћелија (макрофага, неутрофила и лимфоцита). Али без обзира колико се хранили здраво, на овај начин само одржавамо постојећи имуни систем и организам здравим. Нажалост то некада није довољно. А нарочито у условима сталне изложености инфекцијама, стресу, непогодним временским условима, као и уколико постоји недовољно сна, недостатак или прекомерна физичка активност.

Прави начин за јачање имунитета, односно подизање на виши ниво (енглески боост), је коришћење пробиотика. Мада се употреба пробиотика претежно везује за превенцију и лечење акутних пролива, услед употребе антибиотика или инфекције, њихово терапијско деловање је много шире. Конзумирањем тачно одређених сојева пробиотских микроорганизама (чија ефикасност је потврђена клиничким студијама), датим у одређеној количини (дози) и на правилан начин (најбоље уз оброке који садрже храну богату влакнима који су одлични пребиотици и омогућавају дуготрајно преживљавање ових микроорганизама у нашим цревима) на природан начин ћемо побољшати имунитет.

Како пробиотици утичу на имунитет?

Није свеједно који пробиотик користимо. Њихова ефикасност је сој специфична, односно пробиотска ефикасност зависи пре свега од једног или више сојева микроорганизама које садрже. Највише доказа за ефикасност на имунитет домаћина имају пробиотска гљивица Saccharomyces boulardii и породица пробиотских бактерија Lactobacillus.

Пробиотска гљивица Saccharomyces boulardii на више начина помаже одржавању организма здравим. Прво везујући за своју површину штетне микроорганизме из лумена црева, онемогућава њихов контакт са слузокожом црева и покретање запаљења. Друго, ова гљивица производи антимикробне пептиде који имају директно негативан ефекат на проузроковаче инфекције. Треће подстиче стварање имуноглобулина А, који је главно одбрамбено антитело свих слузокожа, а нарочито оне у респираторном и дигестивном тракту. Четврто, производи постбиотике, као што су кратколанчане масне киселине које су неопходне за правилан рад ћелија црева и чувају цревну баријеру. Добро је позната улога Saccharomyces boulardii у превенцији развоја пролива услед примене антибиотика, а на првом месту узрокованог Clostridiumom difficile. Али овим пробиотиком је могућа превенција и других болничких инфекција, а нарочито на хируршким или инфектолошким одељењима, односно где се често користе антибиотици.

Фото: промо

Сличан механизам дејства има и пробиотска бактерија Lacticaseibacillus (ранији назив Lactobacillus) rhamnosus GG, повећавајући секрецију Imunoglobulina A и производећи постбиотике. Lacticaseibacillus rhamnosus GG се такође користи за превенцију болничких инфекција, и гастроинтестиналних, као што је пролив, али и респираторних, јер смањује ризик од настанка инфекције горњих дисајних путева (секреција из носа, прехлада, кашаљ). Истраживањима је потврђена ефикасност у превенцији развоја инфекција код деце која похађају колективе, односно иду у вртић или школу. Деца која користе овај пробиотски сој мање изостају из вртића или школе због прехладе или пролива, односно респираторних или гастроинтестиналних инфекција. Због чега се препоручује употреба овог пробиотика нарочито у зимским месецима. Али осим тога, овај пробиотик помаже очување оралног здравља, спречавајући развој упале десни и појаве каријеса.

Још један пробиотски бактеријски сој повезује се са јачањем имунитета, Lactiplantibacillus (ранији назив Lactobacillus) plantarum DSM 6595 кога називају имунобиотиком. Он јача обе врсте имунитета, и хуморални имунитет (повећана секреција имуноглобулина у крви и на слузокожама) и целуларни имунитет (промовисање сазревања и умножавања имунолошких ћелија). Lactiplantibacillus plantarum DSM 6595 потпомаже формирање цревне баријере на више начина: директна конкуренција за храну штетним микроорганизмима у цревима чиме спречава раст патогена, затим производи бактерицине који убијају патогене микоорганизме, али и млечну киселину, тиме мења пх вредност у цревима и фаворизује раст пробиотских микроорганизама, што као крајни резултат има модулацију цревне микрофлоре. Данас се користи и у превенцији и лечењу атопијског дерматитиса, познатијег као екцем (алергијско запаљење коже), јер је утврђена повезаност поремећаја равнотеже цревне флоре код атопијског дерматитиса и његова веза са имунолошким одговором коже. Има примену и у превенцији каријеса зуба, захваљујући антимикробном ефекту на кариогене бактерије у усној дупљи, али и спречавању формирања наслага.

На шта да обратимо пажњу приликом избора пробиотика?

Осим адекватног избора пробиотског соја, водити рачуна да сваки сој буде заступљен у одговарајућој дози, односно броју колонија. Пробиотски препарат би требало да садржи најмање 5 милијарди колонија. При томе изаберите препарате који по својој технологији производње и паковања обезбеђују ову пожељну дозу пробиотика, без обзира на услове чувања, све време до истека трајања производа.

Препарати пробиотика осим самих пробиотских сојева могу да садрже и одређене додатке (микроелементе, витамине и слично), који такође побољшавају имунитет. Од микроелемената за побољшање имунитета се најчеће користи цинк. Он побољшава оба типа имуног одговора (хуморални и целуларни), подстиче бржу елиминацију патогена и јача цревну баријеру, јер подстиче сазревање ћелија црева и оснажује везе између ћелија, спречавајући продор патогених микроорганизама у крв.

Поменуте пробиотске бактерије рода Lactobacillus и пробиотска гљивица Saccharomyces boulardii су до сада најиспитиванији сојеви за примену код деце. Бројне клиничке студије потврђују њихову ефикасност, док светска и европска удружења лекара препоручују њихову примену код деце у одређеним индикацијама. Доза од 15 милијарди пробиотских ћелија из рода Лацтобациллус и Саццхаромyцес заједно са препорученом дозом цинка су на јединствен начин обједињене у капсулу EnteroBiotik® JUNIOR.

Пробиотици побољшавају оба типа имуног одговора и хуморални и целуларни, а њиховом применом јачамо природну отпорност не само према инфекцијама, него и према другим оболењима, тако можемо превенирати развој алергија, аутоимуних болести и тумора. Прецизним избором соја, адекватном дозом и начином конзумирања уз здрав начин живота и исхрану, можемо обезбедити најбољи природни имунитет.

Reference:

Pais P, Almeida V, Yılmaz M, Teixeira MC. Saccharomyces boulardii: What Makes It Tick as Successful Probiotic? J Fungi (Basel). 2020 Jun 4;6(2):78. doi: 10.3390/jof6020078. PMID: 32512834; PMCID: PMC7344949.

Fang GX, Li Z, Su C, Hu GH. [Clinical observation of saccharomyces boulardii combined with cetirizine hydrochloride in children allergic rhinitis]. Lin Chung Er Bi Yan Hou Tou Jing Wai Ke Za Zhi. 2017 Nov 5;31(21):1649-1652. Chinese. doi: 10.13201/j.issn.1001-1781.2017.21.007. PMID: 29798120.

Villot C, Chen Y, Pedgerachny K, Chaucheyras-Durand F, Chevaux E, Skidmore A, Guan LL, Steele MA. Early supplementation of Saccharomyces cerevisiae boulardii CNCM I-1079 in newborn dairy calves increases IgA production in the intestine at 1 week of age. J Dairy Sci. 2020 Sep;103(9):8615-8628. doi: 10.3168/jds.2020-18274. Epub 2020 Jul 16. PMID: 32684462.

Hatakka K, Savilahti E, Pönkä A, Meurman JH, Poussa T, Näse L, Saxelin M, Korpela R. Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ. 2001 Jun 2;322(7298):1327. doi: 10.1136/bmj.322.7298.1327. PMID: 11387176; PMCID: PMC32161.

Hojsak I, Snovak N, Abdović S, Szajewska H, Misak Z, Kolacek S. Lactobacillus GG in the prevention of gastrointestinal and respiratory tract infections in children who attend day care centers: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2010 Jun;29(3):312-6. doi: 10.1016/j.clnu.2009.09.008. Epub 2009 Nov 5. PMID: 19896252.

Alanzi A, Honkala S, Honkala E, Varghese A, Tolvanen M, Söderling E. Effect of Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium lactis on gingival health, dental plaque, and periodontopathogens in adolescents: a randomised placebo-controlled clinical trial. Benef Microbes. 2018 Jun 15;9(4):593-602. doi: 10.3920/BM2017.0139. Epub 2018 Apr 10. PMID: 29633646.

Hojsak I. Probiotics in Children: What Is the Evidence? Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2017 Sep;20(3):139-146.

Liu J, Yang G, Gao X, Zhang Z, Liu Y, Liu Q, Chatel JM, Jiang Y, Wang C. Recombinant invasive Lactobacillus plantarum expressing fibronectin binding protein A induce specific humoral immune response by stimulating differentiation of dendritic cells. Benef Microbes. 2019 May 28;10(5):589-604. doi: 10.3920/BM2018.0157. Epub 2019 May 15. PMID: 31088293.

Marras L, Caputo M, Bisicchia S, Soato M, Bertolino G, Vaccaro S, Inturri R. The Role of Bifidobacteria in Predictive and Preventive Medicine: A Focus on Eczema and Hypercholesterolemia. Microorganisms. 2021 Apr 14;9(4):836.

Zmantar T, Ben Slama R, Fdhila K, Kouidhi B, Bakhrouf A, Chaieb K. Modulation of drug resistance and biofilm formation of Staphylococcus aureus isolated from the oral cavity of Tunisian children. Braz J Infect Dis. 2017 Jan-Feb;21(1):27-34.


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas