Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Са ОВИМ здравим намирницама не бисмо смели да претерујемо! Може доћи до контраефеката

Иако постоји много предности конзумирања здраве хране, претеривање у њеној конзумацији може бити нездраво колико и нездрава храна

1652337434_vegetables-gfcdc5d933_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Изрека да у свему треба бити умерен, па чак и у води, је заиста тачна. Ако претерујемо са било којом од намирница, ма колико оне здраве биле можемо угрозити своје здравље. 

Прочитајте још: Не бацајте семенке од АВОКАДА: Могу се користити и у јелу и у козметици, а чак смањују и холестерол!

1. Броколи може да иритира ваша црева

Шоља сировог броколија садржи само 31 калорију, 6 грама угљених хидрата и 0,3 грама масти. Богат је влакнима, протеинима, витамином Ц, калијумом и другим витаминима и минералима. Међутим, студије су откриле да конзумирање превише броколија и другог поврћа из породице крсташа (цруцифероус значи „укрштено” и укључује поврће попут кеља, карфиола, купуса и прокулице) може изазвати иритацију црева или изазвати гасове.Под алармантнијем светлошћу, откривено је да преједање броколија и његових сродника из крсташа има негативне ефекте на људе који узимају лекове за срце и разређивање крви због високог садржаја витамина К.

2. Лосос може разблажити крв

Лосос је добар извор немасних протеина и омега-3 масних киселина које су добре за смањење упале. Једна порција лососа покрива скоро 30% дневних потреба одрасле особе за протеинима. Док је лосос најбољи избор за многе појединце који воде рачуна о свом здрављу, прекомерна конзумација омега-3 може имати негативан утицај на број тромбоцита у крви, па чак може и разблажити крв. Поред тога, студије су откриле да превише рибе, укључујући лососа, може повећати ниво живе у крви. За разлику од дивљег лососа, откривено је да узгајан лосос има скоро дупло већу количину масти и калорија. Недавна истраживања су такође открила да узгајани лосос може имати  везу са гојазношћу са количинама загађивача и хемикалија које се могу наћи у водама на фарми.

3. Цимет може отровати тело

Цимет се сматра веома здравим због високог садржаја антиоксиданата и многих лековитих својстава. Способан је да снизи ниво шећера у крви, смањи упале и спречи срчана обољења. Упркос свим здравственим предностима, количина цимета коју уносимо мора се пратити на  једну кашичицу дневно по одраслој особи. Истраживања су открила да превише цимета може бити токсично због кумарина који садржи. Кумарин је посебно опасан за особе са проблемима јетре и може изазвати оштећење јетре прекомерним уносом.

4. Авокадо може изазвати накупљање масти

Авокадо је последњих година стекао глобалну популарност као супер здрава храна због својих високих хранљивих својстава. Једна порција авокада чини једну четвртину потребе одрасле особе за витамином К, једну петину наших потреба за фолатима и једну десетину наших дневних потреба за витамином Е. Масно воће је такође богато омега-3 масним киселинама и влакнима, али превише авокада такође може довести до упале, надимања и узнемиравања стомака. Због својих масних својстава, авокадо није само богат хранљивим материјама, већ има и високу калоријску вредност. Као и свака друга калорија, превише њих може довести до повећања телесне тежине. Ако планирате да укључите авокадо у свој дневни план оброка, стручњаци препоручују да једете 50 грама или отприлике трећину до пола авокада.

5. Хумус може довести до гојазности

Хумус је блискоисточни намаз направљен од леблебија, сусамове пасте, лимуна, белог лука и маслиновог уља. Појединачно, сви састојци садрже низ здравствених предности; али када се комбинују, производе хранљиву суперхрану пуну протеина. Не само да је хумус погодан за вегане и оне који имају алергије на орашасте плодове, глутен и млечне производе, већ је повезан са побољшаним здрављем варења и контролом шећера у крви.Важно је напоменути да се предности хумуса налазе посебно у домаћој верзији. Већина хумуса који се купује у продавници није тако здрав и може чак да садржи опасне састојке, као што су велике количине натријума, непотребна уља и конзерванси. Хумус на полици, као и друга прерађена храна, може допринети гојазности и разним болестима, па је најбоље да направите сами.

6. Туњевина може утицати на ваше моторичке способности

Туњевина је протеин који је богат омега 3 масним киселинама и витамином Б12. Истраживања су показала да је једење туњевине добро за срце и јача здравље очију, имуни систем и снижава крвни притисак. Слично лососу и другим рибама, туњевина садржи живу, што је чини опасном храном када се конзумира у великим и честим количинама. Тровање живом манифестује се губитком памћења или вида, физичким дрхтањем и укоченошћу. Упоређујући предности конзервиране и свеже туњевине, обе имају мало масти и висок садржај протеина. Међутим, истраживања су показала да албакор или велика бела туна има већи садржај живе у поређењу са својим мањим и тамнијим рођацима туне.

8. Зелени чај може изазвати болове

Зелени чај је означен као један од најздравијих напитака на свету због високог садржаја антиоксиданата. Утврђено је да антиоксиданси у зеленом чају смањују ризик од рака и срчаних болести, сагоревају масти и побољшавају функцију мозга. Иако зелени чај има безброј предности, превелике количине могу изазвати негативне нежељене ефекте, посебно због високог садржаја кофеина. Ефекти конзумирања превише кофеина укључују несаницу, главобоље, лупање срца и жгаравицу. За оне са ниском толеранцијом на производе са кофеином, зелени чај такође може изазвати киселост и пробавне сметње. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas