Oglas
· · Komentari: 0
blagotvorna desjtva avokado semena

Ne bacajte semenke od AVOKADA: Mogu se koristiti i u jelu i u kozmetici, a čak smanjuju i holesterol!

Postoji toliko mnogo proizvoda koji imaju korisna svojstva za koja ne znamo. Na primer, seme avokada. Koliko smo puta smo ih samo bacili u kantu, a da nismo znali njihova blagotvorna svojstva

1652273763_avocado-g2a09bc7d2_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

 

Avokado ne spada u jeftine namirnice, a iskoristiv je 100%. Zašto bi bacali njegovu semenku u kantu kada i nju takođe možemo upotrebiti, a evo i kako!

Pročitajte još: U koje doba dana treba da uzimate MAGNEZIJUM? Evo od čega zavisi i kako se pravilno konzumira

Seme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva. To znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi „lošeg“ holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.

Veoma je preporučljivo koristiti semenke avokada kao kozmetički proizvod ili dodatak ishrani.

Kako pripremiti seme avokada?

Pre nego što skuvate seme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se seme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti sveže seme.

Kako koristiti semenke avokada kao kozmetički proizvod

Zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu, semenke avokada se odlično nose sa aknama, masnom kosom i peruti. Takođe imaju dobar uticaj na našu boju kože i zdravlje kose.

Recepti:

Piling:  Pomešajte rendane semenke avokada sa mlevenom kafom, dodajte morsku so i nežnim pokretima nanesite na kožu.
Krema za bubuljice: Pomešajte toplu vodu i narendano seme dok smesa ne izgleda kao pasta. Nanesite tretman samo na bubuljice i ostavite 4-6 minuta.
Maska za lice: Izrendanu košticu pomešati sa glinom u prahu, dodati malo vode i naneti na lice izbegavajući nanošenje na područje oko očiju. Nakon 15 minuta operite lice i nanesite hidratantnu kremu.
Ispiranje kose: Dodajte vodu u šerpu sa narendanim semenkama avokada. Vodu kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Filtrirajte smesu i isperite kosu ovom vodom nakon što je operete.

Kako ga koristiti kao dodatak ishrani:

Preporučuje se da konzumirate semenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale (na primer, grip) ili probavne smetnje. Rendane semenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.

Recepti:

Salata: Sve vrste salata imaju odličan ukus sa rendanim semenkama avokada, ali preporučujemo da mešate prah semenki sa povrćem i avokadom. Isecite omiljeno povrće na komade i dodajte malo praha. Po želji možete dodati i jaja, kuvano meso ili ribu.
Smuti: Umutite 2 šolje bademovog mleka, bananu, celer, spanać i 1 kašičicu praha semenki avokada u blenderu. Uzgred, možete koristiti bilo koji drugi recept koji volite, ali imajte na umu da su semenke avokada prilično gorke, pa je bolje dodati nešto slatko.
Kremasta supa: Propržite luk, dodajte pulpu avokada i 15 žlica čorbe od povrća. Sačekajte da supa proključa i umutite je u blenderu. Sipajte supu u činije i pospite je rendanim semenkama avokada.
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas