Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети који ће вам помоћи да УСПОРИТЕ темпо живота: Постоји решење за људе који су стално у ЖУРБИ и под стресом

Живот у данашње време може бити јако напоран

1668956724_Foto-Shutterstock-stres.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Марица Живковић, животни тренер, открива нам тајну слоw ливинг- а који је постао нови светкси тренд. Представља стил живота који у овом ужурбаном времену пуном обавеза, напетости и стреса, може заиста деловати охрабрујуће и лековито!

У данашњем модерном свету заузетост је постала врлина. Али испуњена агенда не значи да живимо испуњен живот. Сви су презаузети, стално у журби и под стресом. Друштво своди вредност особе на оно што може да произведе и шта може да конзумира, пише Марица Живковић, Сертификовани интернационални професионални и лифе Цоацх, Еxецутивес ментор, Манаџмент консултант. У свету статусних симбола, брендираних мајица и бескрајних радних група, успоравање је „задовољство које изазива осец́ај кривице”. Ако сте икада радили у корпоративном свету – или само покушали да окупите пријатеље на кафи – чули сте уобичајени рефрен: „Јако сам заузет ових дана”. То се понекад изговара са дозом поноса, јер у данашњем развијеном свету „бити заузет” значи „бити важан”.

Али то се не односи само на радно време. Треба бити заузет и у слободном времену: бавити се спортом, путовати, имати хоби, културне активности, бити активан на друштвеним мрежама… Ретко ко ће признати да је провео викенд дремајуц́и на свом троседу или да је одмор провео не радец́и ништа. То правило сада важи и за децу која више немају времена да се досађују, јер смо и њима организовали низ активности: спорт, музика, страни језици, приватни часови… Као антипод том лудом ритму данашњице, слоw ливинг је постао велики светски тренд. Слоw ливинг је одбацивање тог убрзаног начина живота који глорификује безумну журбу. Иако то неко можда нец́е признати, постоји глобална тежња за једноставнијим и смисленијим животом и потреба да се успори у свакодневном животу. Слоw ливинг нема везе са лењошц́у. Циљ није у томе да постанемо потпуно неактивни, вец́ да успоримо и да оно што радимо обављамо са више смисла.

Прочитајте још: Зашто би пре спавања требало да средимо НЕРЕД У СПАВАЋОЈ СОБИ? Успоставите нове рутине

Пре усвајања оваквог начина живота неопходно је разумети основне принципе. Поставите себи питање: шта ми је заиста важно и да ли у свом животу желим да дам приоритет квалитету над квантитетом? Преиспитајте себе и утврдите разлику између својих реалних потреба и жеља. Данас смо сви заробљени у зачараном кругу прекомерне потрошње, која, супротно ономе што се обично каже, утиче на људе колико и на животну средину. Прављење разлике између својих потреба и жеља значи преиспитивање где и како налазимо задовољство. Савремено потрошачко друштво је створило ефемерна задовољства која само лажно доприносе срец́и. Усвајањем принципа слоw ливинг-а, постепено изнова учимо како да будемо срец́ни захваљујуц́и једноставности, замењујуц́и „материјално” „неопходним“. Укратко, научите да разликујете своју срец́у од својих пролазних потрошачких импулса.

Ево неколико савета како да почнете да примењујете слоw ливинг у свом свакодневном животу.

Успорите на послу

Слоw ливинг на послу подразумева успостављање навика које омогуц́авају баланс измеду приватног и професионалног живота. Конкретно, усвојите навику да правите неколико кратких пауза током радног дана како би сте удахнули свеж ваздух, опустили се, попили чај. Немојте обављати више задатака истовременено. Може вам се чинити да ц́ете тако бити ефикаснији и бржи, али то само доводи до бржег замора и непотребног стреса. Користец́и две различите области нашег мозга, умарамо свој нервни систем, а самим тим и тело. Боље је фокусирати се на један по један задатак уместо на комбиновање. Паметни телефони нас спајају и врло су корисни, али и упадају у наш свакодневни живот без позива. Преузмите контролу и уц́уткајте све нотификације и аларме када сте на састанку или када вам је потребан мир за обављање посла. И наравно, искључите свој пословни телефон када нисте у канцеларији или га „заборавите” на радном месту, тамо где у ствари и треба да буде. Вец́ина запослених ради са стално укљученим нотификацијама за примање електронске поште. Стручњаци кажу да то јако доприноси стресу и онемогуц́ава концентрацију на одређени радни задатак. Идеално би било проверити свој инбокс, рецимо, три пута у току радног времена: када стигнете на посао, пре паузе за ручак и сат времена пре краја радног времена. На тај начин ц́ете бити сигурни да нисте ништа пропустили и моц́и ц́ете да се концентришете на свој рад. Циљ је да се решите, колико год је то могуц́е, свега што може изазвати непотребан стрес на послу.
Слушајте себе и друге

Слоw ливинг је синоним за слушање себе, како бисте боље задовољили своје потребе тако што ц́ете бринути о свом телу, али и о свом духу. Циљ је проналажење хармоније између унутрашњег и спољашњег живота. Одвојити време и постати свестан свог окружења значи научити да слушате и боље упознате људе око себе, своју породицу, пријатеље. Укратко, да би се у потпуности искористила предност слоw ливинг-а, посветите време себи и другима. Пробудите своја чула развијајуц́и своју креативност. Одвојите време да се поново повежете са собом и својим личним талентом. Можда сте одувек желели да се бавите неким креативним хобијем, а никада нисте за то пронашли прави тренутак. Тестирајте неку креативну активност која ц́е вам омогуц́ити да се искључите из дигиталног света и фокусирате се на оно што волите да радите, нешто што вам причињава задовољство. Ако нисте надахнути неким посебним жељама можете једноставно направити колач, променити декор у некој од просторија свог дома, посадити цвец́е на тераси… Ако имате децу, дозволите им да у току дана буду без икаквих обавеза, да имају времена, да се досађују. Психолози тврде да се тако код деце развија креативност. Замените шетње градом шетњом у природи. Не само да ц́ете допринети своме здрављу, вец́ ц́ете избец́и изазове потрошачког друштва. Шетња у природи може да буде нека врста медитације. Ослушкујте звуке природе, посматрајте боје, осетите мирисе. Одморите свој дух од свих паразита савременог живота. Крените у шетњу природом, остављајуц́и дигитални свет куц́и. Као што је нашим очима понекад потребан одмор од екрана, нашем телу је потребан одмор од свих загађења.

Шта нам успоравање доноси?

Мењајући ритам живота и успоравајући своју свакодневицу чинимо за себе више него што делује на први поглед. Успоравање доноси многе физичке и менталне користи и директно утиче на наше здравље. Из дана у дан смањујемо стрес, побољшавамо сан, боље се хранимо, што доприноси јачању нашег благостања. Да бисмо спровели слоw ливинг у пракси, морамо то и желети, јер то захтева да преиспитамо своје приоритете да бисмо се вратили основама (природа, здрава храна, опуштање, итд.). Али када се једном почне толико је добро да је немогуц́е вратити се старом начину живота!

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas