Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седење у тишини храни мозак: Побољшава се концентрација и пажња, а боље и памтимо

Боравак у тишини, далеко од свакодневног стреса и буке, прија свакоме, а научници тврде да то има вишеструке благотворне ефекте на људе

1654756955_earth-2611137_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Тишина нам даје прилику да се боље повежемо са самим собом. Умирује мозак, репарира његове ћелије и подмлађује га, па се зато осећамо спокојно. Успоравањем мозга, успорава се и наше дисање. Процес опоравка почиње након два сата проведена у тишини. То доприноси бољем памћењу и већој толеранцији на стрес, а имамо и осећај да смо се добро одморили. Тишина је за наш мозак оно што је здрава храна за тело.

Такође, боравак у тишини пружа нам и дугорочно задовољство. Ретки су тренуци током дана када нисмо у додиру са модерном технологијом. Људи се све мање друже, јер су им очи приковане за мобилне телефоне, таблете и телевизоре. Покушајте да их не користите често јер ћете тако одморити мозак и бити испуњенији.

Пхото:Пиxабаy

Боравак у тишини омогућава нам да будемо свеснији свог окружења и да чујемо звукове које раније нисмо, на пример, шум ветра, пој птица, шушкање лишћа, пуцкетање грана... Тишина не побољшава само наш слух, већ и сва остала чила. Бука их блокира, а тишина деблокира.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Наш мозак се у потпуном миру фокусира на одређене ствари без напора и ометања. То радимо несвесно - допуштамо нашем уму да лута с једне на другу мисао, што води споријем темпу живота и повољно делује на ум и тело. Пхото:Пиxабаy

Док седимо у тишини и ћутимо, не можемо да побегнемо од дубоких мисли. Тада постајемо много отворенији према личним осећањима, жељама, мислима, можда и према осећају туге. Људи гледају себе другачије, постају искренији према себи, као да им се неке ствари искристалишу. Тада лакше можемо да лоцирамо проблеме и нађемо начин да их решимо хладне главе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

У данашње време сви некуда журе. Много је обавеза, а мало времена. Изузетно је важно успорити ритам живота. Тишина нас умирује и даје прилику да се решимо нагомиланог стреса. Отвара нам очи и указује колико је садашњи тренутак важан.

У тишини би требало провести бар сат-два дневно како би наша психа али и тело били здрави, саветују стручњаци. 

Тешко је пронаћи кутак где ћете имати мало мира, али покушајте јер ћете се осећати боље и срећније. Дајте свом мозгу прилику да у миру обради све информације и поново буде спреман за нове изазове.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas