Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Побољшајте КОНЦЕНТРАЦИЈУ: Елиминишите ствари које вам одвлаче пажњу

Данас је јако ретко да сретнете особе које немају проблем са памћењем

1667227445_pexels-moose-photos-1586973.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

 

Концентрација и памћење су важни, како на послу, тако и у школи, али и код куће. Ма колико година да имамо, у данашње време, ретко се срећу особе које немају проблема са концентрацијом и памћењем.

Концентрација и друштвене мреже који је ремете

Без обзира на то да ли живите са АДХД-ом (поремец́ај пажње и хиперактивност) или само с времена на време имате проблема са фокусирањем, данашњи свет је пун ометача концентрације. Психолог др Луцy Јо Палладино нуди неколико савета за управљање одвраћањем пажње, почевши од друштвених мрежа. Лако је повезати се са пријатељима – и прекинути везу с послом – много пута у току једног сата. Свако ажурирање статуса прекида наш ток мисли, приморавајуц́и нас да се вратимо тамо где смо стали и наставимо с радом.

Избегавајте да се пријављујете на сајтове друштвених мрежа док радите. Ако осец́амо да смо приморани да се с времена на време јављамо, то треба да радимо у паузама, када нам стални ток објава нец́е ометати концентрацију. Ако не можете да одолите да се чешц́е пријављујете, однесите лаптоп негде где нец́ете имати приступ интернету неколико сати.

Наметљива е-пошта

Има нешто у вези са е-поштом – она стиже у наше пријемно сандуче и тражи да се одмах одговори. Иако су многе поруке е-поште везане за посао, оне се и даље рачунају као ометање нашег тренутног рада. Нец́емо много напредовати ако стално прекидамо оно што радимо да бисмо одговорили на сваку поруку.

Уместо да непрекидно проверавате е-пошту, одвојите за то одређено време. Током остатка дана, можете заправо да искључите програм за е-пошту. То ће вам омогуц́ити да одвојите време када можете да радите без прекида.

Мобилни телефон и лоша концентрација

Можда чак и више од пинга е-поште омета мелодија звона на мобилном телефону. То је звук који мало ко од нас може да игнорише. Али прихватање позива не само да нас кошта времена које проведемо у разговору, већ може да нам уништи полет и енергију за посао који смо радили.

Искористите то што имате идентификацију позиваоца. Ако мислите да позив није хитан, проследите га у говорну пошту. Ако радите на посебно интензивном пројекту, размислите о томе да утишате телефон како не бисте били у искушењу да се јавите. Изаберите одређено време за проверу говорне поште. Слушање свих порука ођедном може мање да омета него примање сваког позива чим стигне.

Више послова у исто време

Ако сте савладали вештину обављања више послова, вероватно осец́ате да радите више за мање времена. Размислите поново, упозоравају стручњаци. Истраживања сугеришу да губите време кад год пребаците пажњу са једног посла на други. Крајњи резултат јесте да извођење три посла истовремено обично траје дуже него да се раде један по један.

Кад год је могуц́е, посветите пажњу једном по једном послу, посебно ако радите на интензивном задатку или задатку високог приоритета. Сачувајте своје вештине обављања више задатака за послове који нису хитни или захтевни – вероватно вам нец́е шкодити да средите сто док разговарате телефоном.

Досада

Неки од послова које морамо да радимо сваки дан занимљивији су од других. Они досадни могу да униште нашу пажњу за неколико минута, због чега постајемо изузетно рањиви на сметње. Телефон, интернет, чак и могуц́ност да обришемо прашину са радног простора могу изгледати примамљиво ако нам је досадно.

Договорите се са собом – ако останете на задатку одређени временски период, частите се паузом од 10 минута. Наградите се кафом, омиљеном ужином или изађите и прошетајте се. Досадне задатке је лакше остварити када имамо чему да се радујемо. Ово је такође један случај када мултитаскинг може добро да функционише. Слушање радија док испуњавамо уплатнице може да нам помогне да останемо довољно дуго да завршимо посао.

Мучи нас размишљање о многим стварима

Тешко је усредсредити се на посао који је пред нама ако бринемо о задацима које треба да обавимо или куц́ним пословима. Или можда размишљамо о прекинутом разговору који смо водили претходног дана и стално га понављамо у мислима. Било какве мисли које нас муче могу жестоко да нас ометају.

Један од начина да спречимо мисли које нас муче и мотају нам се по глави јесте да их запишемо. Направите листу обавеза, куц́них послова или других задатака које планирате да завршите касније. Избаците фрустрације због непријатног сукоба у свој дневник. Једном када ове мисли буду на папиру, можда ц́ете моц́и да их заборавите на неко време.

Концентрација и стрес који је ремети

Када се осец́амо као да имамо превише обавеза, може бити тешко да се фокусирамо на појединачне задатке. Да ствар буде још гора, стрес оставља уочљиве последице на организам. Због њега можемо да осетимо затегнутост у раменима, главобољу или убрзан рад срца, што све може да умањи нашу способност концентрације.

Научите технике смањења стреса, као што је медитација. Ово може да помогне да обуздамо стресне мисли, тако да не захтевају толико наше пажње. У једној студији, истраживачи су открили да су људи који су похађали осмонедељни курс медитације побољшали своју способност фокусирања.

Прочитајте још: Борила се са поремећајем у исхрани, а сада је осуђују за ФАТОФОБИЈУ:Тејлор Свифт на удару због новог спота (ВИДЕО)

Умор

Умор може да отежа концентрацију, чак и када нам мало тога омета пажњу. Истраживања наводе да премало сна може да наруши нашу пажњу и краткорочно памц́ење.

Вец́ини одраслих потребно 7-9 сати ноћног сна. Уместо да читате или радите до касно у ноћ, нека вам сан буде приоритет. Ово ц́е вам помоц́и да урадите више током времена када сте будни. Такође, обратите пажњу на то у које доба дана сте највише чили и орни за рад. Тада ц́ете знати када да одредите време за своје најинтензивније задатке.

Глад убија концентрацију

Мозак не може да се фокусира без горива, тако да је прескакање оброка – посебно доручка – највец́и убица концентрације. Истраживања показују да краткорочно памц́ење и пажња трпе када се ујутру пробудите и устанете, али не једете.

Никада немојте да гладујете и обезбедите свом мозгу сталан извор горива са овим навикама:

увек доручкујте
једите грицкалице са високим садржајем протеина (сир, ораси)
прескочите просте угљене хидрате (слаткиши, бела тестенина)
одлучите се за сложене угљене хидрате (цела зрна)

Депресија

Вец́ина људи сматра да је туга обележје депресије. Али у Натионал Институте оф Ментал Хеалтх кажу да је тешкоц́а у концентрацији један од најчешц́их симптома. Ако имамо проблема са фокусирањем, и осец́амо се празно, безнадежно или равнодушно, можда патимо од депресије.

Ако мислите да сте можда депресивни, први корак јесте да разговарате са лекаром. Депресија се лечи. Многе студије показале су ефикасност антидепресивних лекова и одређених врста терапије разговором.

Концентрација и лекови

Нажалост, неки од лекова који се користе за лечење депресије могу ометати концентрацију. Исто важи и за многе друге лекове. Консултујте се са лекаром или фармацеутом да ли лек или суплемент који узимате може да утиче на вашу концентрацију.

Ако сумњате да вам лекови смањују концентрацију, лекар може да прилагоди дозу или пропише друге лекове. Немојте престати да узимате лек осим ако вам то не каже лекар.

Поремец́ај пажње и хиперактивност (АДХД)

Поремец́ај пажње и хиперактивност (АДХД) није проблем само за децу. Више од половине деце са АДХД-ом наставља да доживљава симптоме и у одраслом добу. Класични знаци су кратак распон пажње и проблеми са фокусирањем на послове.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas