· · Коментари: 0

СИМПТОМИ ДИЈАБЕТЕСА: Ако вам нокти добију ОВУ боју, обавезно проверите шећер у крви

Симптоми дијабетеса типа 2 се не појављују увек одједном. Медицински стручњаци саветују да пазите на било какве промене на ноктима на рукама и ногама

1653377092_fingers-g6ed57acdf_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Било да су кратки или дуги, дебели или танки, ваши нокти могу открити много тајни о вашем здрављу.

Промене у текстури, дебљини или боји могу сигнализирати да сте болесни пре него што се појаве било који други симптоми. Од недостатка витамина до одређених карцинома и раних знакова високог шећера у крви, нокти садрже многе трагове.

Када патите од хроничне болести као што је дијабетес типа 2, још је важније обратити посебну пажњу на здравље ваших ноктију. Игнорисани симптоми и лоше управљање стањем могу довести до разорних здравствених ризика. Промене у боји и дебљини ноктију могу упозорити на ризик.

Шта је дијабетес типа 2?

Дијабетес типа 2 је хронично здравствено стање у којем се нивои шећера повећавају у крвотоку.

Типично, хормон инсулин помаже у премештању глукозе из крви у ћелије, где се користи за енергију. Међутим, код дијабетеса типа 2, ћелије тела нису у стању да реагују на инсулин онако како би требало.

Прочитајте још: 10 БОЛЕСТИ које НАСЛЕЂУЈЕМО са мајчине стране: Проверите шта је мучило ваше женске претке

У каснијим стадијумима стања, тело такође можда неће производити довољно инсулина. Неконтролисани дијабетес типа 2 може довести до хронично високог нивоа глукозе у крви, што може изазвати неколико симптома и потенцијално довести до озбиљних компликација.

Симптоми дијабетеса типа 2 на ноктима

Код неких људи са дијабетесом, нокти попримају жућкасту нијансу.

„Често оваква промена боје има везе са разградњом шећера и његовим утицајем на колаген у ноктима“, наводи Хелтлајн.

Здравствени сајт је додао: „Ова врста жућкасте боје није штетна. Не треба је лечити. Али у одређеним случајевима, жутило може бити знак инфекције ноктију. Нокти ће постати жути и постати ломљиви."

Друге промене на ноктима

„Многе уобичајене болести могу се манифестовати кроз изглед ваших ноктију“, додала је др Елизабет Салада.

Прочитајте још: Предности СОКА ОД ЈАГОДЕ по здравље: 7 НЕВЕРОВАТНИХ користи за ваш организам

„Увек желите да будете свесни било какве промене облика нокта, дебљине, конзистенције гледајући на површину, боју нокта, да ли је нокат одвојен од нокатног лежишта. Мало руменило на дну нокта понекад је такође симптом дијабетеса."

Рани симптоми дијабетеса укључују:

  • Константна глад
  • Недостатак енергије
  • Умор
  • Прекомерна жеђ
  • Учестало мокрење
  • Замагљен вид
  • Бол, пецкање или утрнулост у рукама или стопалима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.