Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сан

Три начина да брже победите НЕСАНИЦУ: За почетак читајте овај жанр

Физички и психолошки напор покушаја да заспите ноћу може да буде веома напоран.

1647287137_profimedia-0499135079.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Услед ужурбаног начина живота и бројних мисли на крају дана није лако заспати. Али ипак, постоје начини којима можемо да се броимо против несанице, укључујући неколико савета и трикова који ц́е подстаћи бржи почетак "падања у сан", почевши од вечерас.

Прочитајте још: Мучи вас кашаљ и запушен нос? СПЕЦИЈАЛИСТА ОРЛ објашњава како да се решите проблема

Савети да лакше заспимо

За почетак, вежбајте добре навике пре спавања. Чак и пре тог тренутка када лежите у кревету и желите да одете на спавање, морате бити дисциплиновани.

Прочитајте још: Пун Месец у Девици почиње 18. марта: Ево како ће се одразити на хороскопске знакове

Стручњаци препоручују да искључите екране најмање један сат пре спавања. То почиње са вашим телефоном, затим рачунаром, па гашењем телевизора.

- Уму је потребна шанса да се смири пре спавања, због чега је важно да искуључимо екране најмање сат времена пре спавања. Прихватамо толико информација цео дан и обављамо више задатака, што мозак одржава изузетно активним. Одвојите време да се опустите на начин који вам одговара. Радите оно што вам одговара: слушајте опуштајућу музику, направите лагана истезања или покушајте да пишете дневник. Шта год да вас успорава, центрира и чини задовољним и поспаним  саветује психолог Џенет Кенеди за Реал Симпле.

Читање

Чиатјте док не будете могли да останете будни. Пошто сте већ искључили екране, укључујући и телевизор, Џенет препоручује да мало читате у кревету како бисте брзо заспали. Посебно препоручује нешто у жанру фикције.

Дисање

Користите метод дисања 4-7-8.  Затворите уста и тихо удишите кроз нос четири секунде. Задржите дах седам секунди. Потпуно издахните кроз уста, осам секунди. Поновите овај циклус четири пута.

Мрак

Учините своју спаваћу собу што мрачнијом. Гашење светла сигнализира вашем мозгу да је време за спавање. Излагање вештачкој светлости пре спавања може потиснути мелатонин, хормон који говори вашем мозгу и телесним системима да је време да заспите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas