Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У које време би требало треба да престанемо да пијемо кафу и воду како бисмо боље спавали? Знатно утиче на сан

Да ли вам се дешава да попијете чашу воде непосредно пре спавања, а затим устајете током ноћи како бисте отишли до тоалета.

1665057243_profimedia-0280530674-1-.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Пијење довољно течности је кључно за одржавање хидратације, али важно у којим вечерњим часовима пијемо различита пића јер би то могло да утиче на наш сан.

Сматра се да мушкарци треба да попију 15,5 шољица дневно, а жене 11,5 шољица, а важан део тога односи се на време испијања течности. 

- Пијење превише било које врсте течности пре спавања може да утиче на ваш циклус спавања. Добар сан је кључан за смањење ризика од гојазности, срчаних болести, можданог удара, депресије и општег расположења и способности да функционишете сваки дан - истиче  Ејми Брагањини, портпарол Академије за исхрану и дијететику, преноси ХуффПост.

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

Брагањини апелује на своје пацијенте да престану да пију већину течности најмање два сата пре спавања, али најбољи временски оквир зависи од тога шта пијете.

Пића са кофеином

Можда је примамљиво да попијете кафу или неко друго пиће са кофеином да бисте пребродили поподне током кога сте поспани,  али што касније попијете кофеин, то више може да утиче на ваш сан. Конзумација више од 400 мг кофеина дневно - што је еквивалент за четири шољице - може да изазове немир, дехидрацију, анксиозност и несаницу.

- Да бисте се добро наспавали, истраживања сугеришу да је добра идеја да престанете да пијете кофеин најмање шест сати пре спавања - рекао је Крис Винтер, стручњак за спавање и неуролог.

Алкохолни напици

Чаша вина или пива пред спавање може да учини да се осећате поспано, али заправо може да поремети ваш сан. То је зато што алкохол може да има и седативни и стимулативни ефекат на тело.

Конзумирање алкохола увече може пореметити циклус спавања брзог покрета очију (РЕМ), који је најдубљи стадијум сна. Такође може да изазове живописне или застрашујуће снове, прекинути доследне обрасце дисања током ноћи.

- Најбоље је да не пијете алкохол четири до шест сати пре спавања. Ово је отприлике време које је већини потребно да  метаболизира алкохол, што такође зависи од ваше величине и тежине  и колико често пијете.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Сокови и друга слатка пића

Не препоручује се конзумирање превише слатких пића пре спавања. Конзумирање заслађених пића, попут газираних пића или сокова, увече ће подићи ниво шећера у крви, што подстиче ваш панкреас да ослобађа инсулин, хормон који омогућава да глукоза у ваше ћелије обезбеди енергију. Ова навала шећера би могла да вас држи будним ноћу. Дакле, најбоље је избегавати слатка пића најмање два сата пре спавања, пише ХуффПост.

Вода

Пијење воде током дана помаже вам да избегнете дехидрацију пре спавања. Вода одржава хидратацију и регулише телесну температуру током ноћи, што вам помаже да боље спавате. Предлаже се да пијете воду одмах након јутарњег буђења како бисте рехидрирали тело након спавања. Ипак око сат времена пре спавања било би добро да не уносите воду у великим количинама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas