· · Komentari: 0

U koje vreme bi trebalo treba da prestanemo da pijemo kafu i vodu kako bismo bolje spavali? Znatno utiče na san

Da li vam se dešava da popijete čašu vode neposredno pre spavanja, a zatim ustajete tokom noći kako biste otišli do toaleta.

1665057243_profimedia-0280530674-1-.jpg
Foto: Profimedia

Pijenje dovoljno tečnosti je ključno za održavanje hidratacije, ali važno u kojim večernjim časovima pijemo različita pića jer bi to moglo da utiče na naš san.

Smatra se da muškarci treba da popiju 15,5 šoljica dnevno, a žene 11,5 šoljica, a važan deo toga odnosi se na vreme ispijanja tečnosti. 

- Pijenje previše bilo koje vrste tečnosti pre spavanja može da utiče na vaš ciklus spavanja. Dobar san je ključan za smanjenje rizika od gojaznosti, srčanih bolesti, moždanog udara, depresije i opšteg raspoloženja i sposobnosti da funkcionišete svaki dan - ističe  Ejmi Braganjini, portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, prenosi HuffPost.

Pročitajte još: Otkrivamo 5 načina kako da pijete više vode dnevno

Braganjini apeluje na svoje pacijente da prestanu da piju većinu tečnosti najmanje dva sata pre spavanja, ali najbolji vremenski okvir zavisi od toga šta pijete.

Pića sa kofeinom

Možda je primamljivo da popijete kafu ili neko drugo piće sa kofeinom da biste prebrodili popodne tokom koga ste pospani,  ali što kasnije popijete kofein, to više može da utiče na vaš san. Konzumacija više od 400 mg kofeina dnevno - što je ekvivalent za četiri šoljice - može da izazove nemir, dehidraciju, anksioznost i nesanicu.

- Da biste se dobro naspavali, istraživanja sugerišu da je dobra ideja da prestanete da pijete kofein najmanje šest sati pre spavanja - rekao je Kris Vinter, stručnjak za spavanje i neurolog.

Alkoholni napici

Čaša vina ili piva pred spavanje može da učini da se osećate pospano, ali zapravo može da poremeti vaš san. To je zato što alkohol može da ima i sedativni i stimulativni efekat na telo.

Konzumiranje alkohola uveče može poremetiti ciklus spavanja brzog pokreta očiju (REM), koji je najdublji stadijum sna. Takođe može da izazove živopisne ili zastrašujuće snove, prekinuti dosledne obrasce disanja tokom noći.

- Najbolje je da ne pijete alkohol četiri do šest sati pre spavanja. Ovo je otprilike vreme koje je većini potrebno da  metabolizira alkohol, što takođe zavisi od vaše veličine i težine  i koliko često pijete.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Sokovi i druga slatka pića

Ne preporučuje se konzumiranje previše slatkih pića pre spavanja. Konzumiranje zaslađenih pića, poput gaziranih pića ili sokova, uveče će podići nivo šećera u krvi, što podstiče vaš pankreas da oslobađa insulin, hormon koji omogućava da glukoza u vaše ćelije obezbedi energiju. Ova navala šećera bi mogla da vas drži budnim noću. Dakle, najbolje je izbegavati slatka pića najmanje dva sata pre spavanja, piše HuffPost.

Voda

Pijenje vode tokom dana pomaže vam da izbegnete dehidraciju pre spavanja. Voda održava hidrataciju i reguliše telesnu temperaturu tokom noći, što vam pomaže da bolje spavate. Predlaže se da pijete vodu odmah nakon jutarnjeg buđenja kako biste rehidrirali telo nakon spavanja. Ipak oko sat vremena pre spavanja bilo bi dobro da ne unosite vodu u velikim količinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.