· · Коментари: 0
ОПРЕЗ

УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА: Ово је начин на који се никако не смете борити против ХЛАДНОЋЕ

Ниске температуре представљају озбиљно искушење за људско здравље.

1608128289_Depositphotos_18200771_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ниске температуре представљају озбиљно искушење и за људско здравље и не треба их подценити. Лекари озбиљно упозоравају да се ни у ком случају против хладноће не смете борити алкохолом!

Ниске температуре врло неповољно утичу на хроничне болеснике и старије од 70 година, али и на младе људе. Чак и на оне атлетски грађене.

1. Васкуларни систем нарочито је осетљив, јер се наши крвни судови на хладноћи сужавају и крв тешко пролази кроз вене, а крв је та која својим струјањем осигурава топлину. Сужавањем крвих судова расте систолички притисак, такозвани горњи притисак, а код високог притиска може доћи до пуцања неких крвних судова.

Прочитајте још: Зашто су МУШКАРЦИ ОСЕТЉИВИЈИ од жена када су БОЛЕСНИ? Ово је ИСТИНА!

2. Зиму не воли ни наше срце. Зашто је то тако најлакше је објаснити ако га замислимо као мотор. У срцу се такође стисну крвни судови и онда оно мора да уложи велики напор да би крв послало у све делове тела.

3. Изразито хладан ваздух не воле ни плућа, јер када удахнемо хладан ваздух долази до стезања плућног ткива. На тај се начин дисајни путеви штите од нечега што им смета.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Шта се деси када годину дана НЕ ЈЕДЕТЕ МЕСО? Ових седам ствари

4. Не треба занемарити наш највећи орган, а то је кожа. Кожа јако пуно трпи због хладноће, јер је прва на удару. Како смо рекли на почетку, прво се стисну крвни судови и онда крв која је топла и која греје тело не може нормално да циркулише и у том случају настају озеблине. Кожа која није прокрвљена подложнија је хипотермији. И након само 15 секунди на врло ниским темепратурама кожа почне да се смрзава.

Прочитајте још: БОЈА ОЧИЈУ открива колико БОЛА можете поднети

Често се као идеално средставо за загревање спомиње алкохол. Многи воле да се похвале како се од алкохола осећа угодна топлина. Али реч је о варљивом учинку и по здравље врло опасном.

Алкохол узрокује ширење крвних судова, крв појачано струји на површину тела и тренутачно побуђује угодан осећај топлине. Али тим ширењем крвних судова повећава се губитак телесне темепратуре и онда се организам брже охлади.

Стога, треба запамтити да алкохол не заграва!

Прочитајте још: Препознајте ХРОНИЧНИ УМОР: Симптоми које не треба да игноришете

Треба пити топле напитке попут чаја или јести топле супе. Слојевито се облачити и уживати, по многима, у најљепшем годишњем добу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.