Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПМС НАЈАВЉУЈЕ РАНУ МЕНОПАУЗУ: Забрињавајући резултати истраживања

ПРЕДМЕНСТРУАЛНИ поремећаји или проблеми могу да буду најава ране менопаузе која наступе годинама пре него што је уобичајено.

1699434278_1.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То значи да ће жене које пред сваки циклус муче ПМС проблеми вероватно проћи кроз менопаузу пре 45. године, показује нова студија објављена у JAMA Network Open. Менопауза, која се јавља пре 40. године, назива се преурањена или рана менопауза и око пет одсто жена природно пролази кроз рану менопаузу. Пушење и одређени лекови или третмани, на пример, могу да изазвати менопаузу раније него обично.

Већина жена у менопаузу улази у животној доби између 45. и 55. године, наводи Светска здравствена организација. Жене са предменструалним поремећајима такође су чешће имале умерено или јако ноћно знојење или валунге током менопаузе, открили су истраживачи. Објављени ове недеље у JAMA Netvork Open, нови налази потичу из података више од 3.600 медицинских сестара које су своје здравствене податке уносиле у базу између 1991. и 2017. године. Жене са предменструалним поремећајима имале су више него двоструко веће шансе да уђу у рану менопаузу од жена без тих проблема.

Постоје бројни предменструални поремећаји, укључујући добро познати предменструални синдром (ПМС), који се сматра благим поремећајем који погађа до 30 одсто жена и изазива симптоме као што су мрзовоља и надимање. Мање уобичајен предменструални поремећај је предменструални дисфорични поремећај, који може озбиљно да утиче на живот жене кроз психолошке, гастроинтестиналне, кожне и неуролошке проблеме.

Претходна истраживања су довела у везу предменструалне поремећаје током репродуктивних година и постменопаузалних проблема као што су таласи врућине и ноћно знојење са повећаним ризицима од здравствених проблема попут високог крвног притиска, срчаних обољења и дијабетеса.

Важно је идентификовати жене у ризику од ране менопаузе због њене везе са лошијим здрављем срца, мозга и костију, сматрају лекари.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas