· · Коментари: 0
млечни производ

Да ли пијете КЕФИР? Напитак који би могао да замени ЈОГУРТ

Иако смо навикли на јогурт уз јутарње оброке, било би добро да га чешће замените кефиром. А ево и зашто.

1596112869_Depositphotos_63837983_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Кефир је толико здрав напитак да га чак зову и “магично млеко”. Прави се од козјег, крављег или овчијег млека, које помешано са зрнима кефира и остављено да ферментира. Препун је пробиотика, здравих квасаца, витамина, минерала и храњивих састојака. Лако га конзумирају они људи који имају проблема са толеранцијом лактозе. Моного је разлога због којих је кефир бољи од јогурта и зато би требало, бар повремено да га заменимо овим напитком.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)

Шта су то кефирна зрнца

Реч је о комбинацији квасца и посебних бактерија, измешаних са разним протеинима, липидима и шећерима, од којих се формирају “кланови” здравих бактерија у фементисаном млеку и зато кефир има гушћу структуру. Кефир је врло старо пиће (верује се и више од 5000 година). Дошао је до нас путујући са Кавказа, преко Кине.

Кефир долази са Кавказа.
Опште здравље
Пун је витамина Ц и добрих минерала и зато је одличан за јачање имунитета. Богат је и протеинима и јача метаболизам, али и побољшава зарастање рана и бржи опоравак. Нека га имају на уму и они који имају проблема са артериосклерозом или који су имали мождани или срчани удар. Кефир и за њих може бити врло користан.

Зашто је кефир тако здрав

Он има могућност да очисти наше тело и пробавни тракт, елиминише лоше бактерије, побољша имуни систем, контролише дијабетес и нетолеранцију на лактозу. Врло је користан онима који желе да смршају, побољшају здравље коже и косе и да се заштите од разних гљивичних и вирусних инфекција.

Прочитајте још: Истраживања кажу 4 УРМЕ дневно за здравље, све БЛАГОДАТИ воћа старог 8.000 година!

За пробаву је много бољи, јер садржи здраве пробиотике, који могу да избаце лоше бактерије из црева и помажу нам да боље прихватимо и обрадимо храну. Уз то, садржи дијетална влакна и спречава појаву затвора.

Добар и за људе интолерантне на лактозу!

Прочитајте још: УМОРНЕ ОЧИ, проблем који имају многи, ове ствари радите ПОГРЕШНО

Оболели од дијабетеса и они који не подносе лактозу требало би да редовно конзумирају кефир. Кефир садржи шећере, али и бактерије које “једу” лактозу. Вишак шећера се избацује из организма пре него успе да изазове проблеме са шећером у крви. Они који конзумирају кефир требало би да имају на уму да овај напитак заиста чисти организам, па је могуће да мало чешће посећујете тоалет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.