· · Komentari: 0
voće

Istraživanja kažu 4 URME dnevno za zdravlje, sve BLAGODATI voća starog 8.000 godina!

Koliko nas jede urme? Koliko nas je ikada probalo urme? Mogući negativni odgovori bi trebalo da se promene jer urme su jedno od najzdravijih voća na planeti i svi treba da ih uvrstimo u svakodnevnu ishranu.

1596013240_date-1091228_1280.jpg
Foto: Pixabay

Postoji podatak da se urme uzgajaju već 8.000 godina. Sastavni su deo mediteranske i bliskoistočne ishrane. Imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, a pored toga što su zdrave one su i ukusne.

Foto: Pixabay

U njima ima gvožđa, kalijuma, proteina, vlakana, kalcijuma, vitamina A, B i C.

Pročitajte još: TRI GRACIJE NA OBALI CRVENOG MORA: Luksuz s ukusom istoka, vodena magija ili raj za odrasle (FOTO)

Zdravstvene koristi urmi

Zdravlje kostiju

Značajne količine minerala koji se nalaze u urmama doprinose ojačanju kostiju, korisne su  i za borbu protiv poremećaja kao što je osteoporoza. Urme sadrže selen, mangan, bakar i magnezijum, minerali koji su veoma važni za zdrav razvoj kostiju i snage, posebno kod starijih osoba. 

Pazite na košticu unutar urme!
Budite umereni
I pored pozitivnih zdravstenih osobina, budite umereni u konzumiranju urmi. Urme su bogate fruktozom, iako je ovaj šećer prirodni treba biti pažljiv ukoliko ste gojazni, ako imate mebolički sindrom, ako imate povišene nivoe šećera u krvi, ili ako imate povišene nivoe insulina u krvi. Istraživanja kažu 4 umre dnevno su dovoljne.

Dobra hrana za probavni sistem

Namirnica je sa najsnažnijim antiparazitskim delovanjem, urme na sebe vežu, uništavaju i iz tela putem probavnog trakta iznose parazite, kvasce, plesan i druge gljivice, kao i teške metale, štetne bakterije, viruse i druge otrovne patogene.

Pročitajte još: Banana spada u SLATKO VOĆE, a da li je MIT ili ISTINA da GOJI?

Zdravlje srca

Urme su od pomoći da se održi zdravlje vašeg srca. Odličan su izvor kalijuma, a proučavanja su pokazala da smanjuju rizik od moždanog udara i bolesti vezanih za krvotok. Takođe, pokazano je da su one sladak i ukusan način da se smanje koncentracije LDL lošeg holesterola u telu, koji je glavni urzočnik srčanog i moždanog udara.

Foto: Pixabay

Abdominalni kancer

Istraživanja su ukazala da su urme način da se smanji rizik od dobijanja abdominalnog kancera. Osim toga prirodni su proizvodi, tako da nemaju negativnih propratnih delovanja na ljudsko telo.

Pročitajte još: LIMUN nije jedina namirnica sa najviše VITAMINA C: Pogledajte koje POVRĆE ima VIŠE!

Nervni sistem

Vitamini prisutni u urmama su odlični da podrže zdravlje nervnog sistema i njegovu normalnu funkciju. Kalijum je jedan od glavnih sastojaka koji obezbeđuje zdrav odgovor nervnog sistema, a takođe i poboljšava brzinu i visprenost moždane aktivnosti. Zato su urme divna namirnica za osobe u zrelijim godinama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.