Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте међу њима? Ово је најређа крвна група, а има је мање од 50 посто људи на свету

Мање од 50 посто људи, има ову крвну групу

1641806622_krvna-grupa.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Ако сте некад на интернету покушали да нађете која је крвна група најређа, вероватно сте наишли на више питања него одговора.

Кратки одговор гласи – АБ.

Ову крвну групу широм света има између 0,06 одсто и 3 одсто особа има ову крвну групу у популацији неке државе. То је најређа крвна група и заступљена је са чак 10 одсто у Јапану, Кореји и Кини док је у другим регионима доста ретко заступљена.

Прочитајте још: Победите КОРОНА ВИРУС традиционалним рецептима: Три најјача природна АНТИБИОТИКА

 

Што се тиче Србије, 4 одсто популације је АБ позитивно, а 1 одсто АБ негативно.

Примање погрешне крвне групе мможе довести људски живот у опасност. Људи који имају АБ позитивну крвну групу називају се “универзалним примаоцима”, што значи да могу да примају крв од људи с било којом крвном групом, али могу донирати само особама с њиховом крвном групом.

"Златна крв"

Особе с О негативном крвном групом су “универзални даваоци”, јер је њихова крвна група компатибилна са свим другим крвним групама, али они могу примати само О негативну.

Говорећи о најређој крвној групи, треба споменути и Рхнулл, коју стручњаци називају и “златна крв”. Први пут је откривен пре отприлике 50 година код једног Абориџина у Аустралији. То је јако ретка крвна група коју има мање од 50 особа у свету.

Прочитајте још: Шест једноставних начина да одржимо ментално здравље

 

Особе са овом крвном групом могу свима да донирају крв, а њихов живот може спасити тек неколицина људи, пише Хоw стуфф wоркс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas