Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Златна крв": Има је мање од 50 људи на свету, а први пут је откривена тек 1961. године

Људи који поседују ову крвну групу веома тешко проналазе адекватног донатора за трансфузију

1655461721_pexels-karolina-grabowska-4210610.jpg
Фото: Pexels
Oglas

Мање од 50 људи широм света има „златну крв“ која припада такозваној групи "Rhnull". Занимљиво је да они који имају ову крвну групу, могу донирати крв свима, али њима ретко ко може помоћи у трансфузији.

Постоји четири основних крвних група (А, Б, АБ, О), а њихова учесталост зависи од више фактора, рецимо од генетике и порекла групе народа којој припадамо.

Четири основне крвне групе претварају се у њих осам у складу са позитивним или негативним Rh фактором. Да ли ће Rh фактор бити позитиван или негативан зависи од беланчевина на површини еритроцита које су специфичне за сваки крвну групу.

Прочитајте још: Зашто смо ЉУТИ И РАЗДРАЖЉИВИ КАДА СМО ГЛАДНИ: Шест разлога утиче на овај феномен

Већина људи има Rh позитивну крв, а само 15% целокупне популације има Rh негативну крвну групу.

Постоји велики број варијација крвних група, али установљено је која је најређа и коју има мање од 50 људи на свету, пише "Curiosity" - "Rhnull".

"Rhnull" крвна група, познатија као "златна крв", први пут је пронађена 1961. године код једне Абориџинке, а лекари су мислили да ће ембрион са том крвном групом умрети још у материци. Гледано из медицинског угла, ова крвна група нема ни један од 50 антигена из Резус система, што је чини толико ретком у светској популацији. Управо због своје реткости добила је епитет "златна".

Прочитајте још: Зашто људи ХРЧУ? Ево какве последице може имати по наше здравље

Занимљиво је да је ова крвна група бољи универзални давалац од 0 крвне групе јер је комптибилна са другим ретким крвним групама. Нажалост, људи који поседују ову крвну групу јако тешко налазе донатора кад им је потребно.

Да ли крвне групе утичу на личност?

Постоји занимљива јапанска теорија личности о крвној групи: они полазе од тврдње каже да ваша крвна група директно утиче на вашу личност, па се смартра да су носиоци крвне групе типа А љубазни и избирљиви, док су носиоци типа Б оптимистични и раде све шта желе. Међутим, студија из 2003. у којој је учествовало 180 мушкараца и 180 жена није пронашла везу између крвне групе и личности.

Да ли постоје везе између крвних група и одређених болести ?

Постоје докази који указују на то да различите крвне групе могу повећати ризик од појаве одређених болести. Једна анализа је дошла до закључка да људи са нултом крвном групом имају мање шансе од поајве можданог или срчаног удара, док са друге стране АБ крвна група повећава шансе од појаве ових болести. Уз то, неке студије су показале да носиоци крвне групе типа О имају веће шансе за развој  рака коже.

Међутим, то не значи да ваша крвна група одређује у потпуности да ли ћете оболети од неке болести или не. На то утиче мноштво других фактора, као што су нпр. исхрана и вежбање.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas