Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вам се повремено појављују ТАЧКИЦЕ ПРЕД ОЧИМА? Ево шта је разлог и када треба да се обратите лекару

Ове тачкице зову се "очни плутачи" који се могу наћи у вашем видном пољу - посебно када гледате у светлу област као што је плаво небо, бели зид или екран од компјутера

1652426993_eye-g358ade5f3_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Настају када се у бистрој, желатинској супстанци унутар очне јабучице формирају ситне грудвице. Очни плутачи су суспендовани у овом 'желеу', тако да се померају када се ваша очна јабучица помера. Ако покушате да их погледате директно, плутачи ће изгледати као да нестају.

Прочитајте још: Шта би требало да знате о популарној методи СМАЊЕЊА ЖЕЛУЦА: Није за сваког, ово треба радити пре и после операције

"Плутачи" могу бити различитих величина и облика. Неки плутачи изгледају као мале тачке, док други изгледају као нити или мале грудвице. У већини случајева, плутачи су нормални и безопасни. Међутим, нагло повећање њиховог броја може указивати на оштећење одређених унутрашњих структура ока. Ово захтева хитну стручну интервенцију.

Очи лебде у стакластом телу

Око садржи бистру супстанцу налик желеу која помаже у одржавању облика очне јабучице. Делује као амортизер када се око помера. Садржи од 98 одсто воде. Плутачи су суспендовани у стакластом телу, што значи да се крећу. Лебде у вашем периферном виду обично остају непримећене, али понекад честице могу да пређу испред централног вида.

Неке карактеристике плутача могу укључивати:

  • Могу бити различитих облика - као што су ситне мрље, флеке, прозирни мали мехурићи, нити или мреже.
  • Они су посебно видљиви када гледате у светлу област (као што је плаво небо).
  • Крећу се како се очи крећу, често са благим заостајањем.
  • Велики плутачи могу се приказати као смањена подручја вида, али то је веома ретко.

Лечење "плутајућих" очију

Ако вас муче ове појаве, покушајте да погледате горе-доле, и с једне на другу страну, да заталасате стакласто тело и померите пливајуће честице из вашег видокруга. Међутим, ово не функционише увек. Док неки људи сматрају да су плутачи проблематични, они су обично безопасни и операција није потребна.

Плутачи се повећавају са годинама

Очни плутачи имају тенденцију да се повећавају са годинама због промена које се јављају у мрежњачи. Ретина је танак филм који облаже унутрашњост ока . Састоји се од ћелија осетљивих на светлост познатих као штапићи и чуњеви. Штапићи и чуњеви откривају облик, боју и шару и преносе информације до нервних влакана. Нервна влакна се скупљају у сноп на задњој страни мрежњаче, формирајући оптички нерв. Визуелне информације се преносе од мрежњаче до мозга преко овог оптичког нерва. Стакласто тело се благо повлачи од мрежњаче и дегенерише са годинама. У почетку, ово може бити иритантно. На крају, мозак се може навикнути на плутаче и може одлучити да вас не 'обавести' о њиховом присуству.

Оштећење и кидање мрежњаче 

Код неких људи, одвајање стакластог тела од површине мрежњаче због старости може изазвати сузе. Сићушне капљице крви могу се појавити као свеж усев плутача. Кратковиди људи и они који су били подвргнути операцији катаракте имају повећан ризик од пуцања мрежњаче. Може доћи до трајног губитка вида ако се не затражи хитан третман. Стручњаци за негу очију користе специјализовану опрему за испитивање стакластог тела и мрежњаче како би утврдили да ли је дошло до цепања или одвајања мрежњаче. Одвајање мрежњаче се лечи, али оперативним путем. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas