· · Коментари: 0

Нервирају вас уобичајени звуци попут жвакања хране или куцања сата? Проверите да ли патите од МИЗОФОНИЈЕ

Нова студија показала је да од мизофиније пати 1 од 5 особа

1679927086_shutterstock_2206358767.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Ако сте приметили да вас често нервирају звукови попоут шмркања, кашљања, откацаја сата и слично, постоји могућност да имате мизофонију. У Великој Британији спроведена је студија чији су резултати указивали да је свака пета одоба њом погођена.

Према мишљењу стручњака Кливлендске клинике, мизофинија се дефинише као “стање који изазива снажне емоције и реакције на одређене звукове окидача".

Мизофонија је више од тога да вас нервира звук. Мизофонија може да изазове осец́ај беспомоц́ности и заробљености када људи не могу да побегну од непријатног звука”, објаснила је ауторка спроведене студије, др Џејн Грегори, са одељења за експерименталну психологију Универзитета у Оксфорду.

Уобичајени звуци који могу бити окидачи оваквог стања:

  • мљацкање/жвакање хране, сркања, откуцаји сата, теже дисање, куцкање, звуци воде која капље, шуштање папира, пластике и лупкање оловком

Код људи који пате од мизофоније обично ови и слични звуци буде осећаје попут беса, узнемирености, панике, па чак и убрзан рад срца.

Није познато шта може узроковати мизофонију, али стручњаци сматрају да је реч о збиру више фактора - генетике, структуре мозга, породичне историје и сл.

“Потребно је више истраживања да би се разумело шта узрокује мизофонију и како можемо помоц́и оним људима чији симптоми ометају њихов свакодневни живот”, сматрају лекари.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ