· · Коментари: 0
КОЖА

Докторка Минић упозорава да АТЕРОМ може да НЕСТАНЕ само хируршки и то под једним УСЛОВОМ

Када се појави израслина на кожи која нас не боли, углавном на њу и не обраћамо пажњу. Тек када и ако почне да се увећава, почиње да расте и наша забринутост.

1620208323_barbel.jpg
Фото: Youtube/ screenshot klinika Barbel

Tо је знак да треба да се јавимо лекару, јер oчигледно постоји проблем који би могао да се дијагностикује као атером - бенигна израслина на кожи и поткожном ткиву која настаје појачаним лучењем лојне жлезде и формирањем капсуле око масног садржаја. Дерматовенеролози објашњавају да, пошто је смештен у последњем слоју коже - дерму, још се назива и дермална циста.

Прочитајте још: Њено величанство ЗОВА! Спас за кашаљ, а лосион од цветова препородиће вашу кожу (РЕЦЕПТ)

- Атероми су неканцерогене цисте коже - каже др Светлана Минић, дерматовенеролог. - Цисте представљају врећаста проширења у кожи која садрже течни или полутечни садржај. Најчешће се могу наћи на лицу, косматом делу главе, иза ушију, на врату, али појављују се и на торзу.

Међутим, атером се може појавити и на било ком другом делу тела и не би требало да га игноришемо.

Непријатан мирис
Дирањем ћемо атером  "испровоцирати". Садржај је непријатног мириса, који се после аматерског истиснућа враћа и постаје све непријатнији. Капсула у којој је смештен омогућава поновно накупљање садржаја. Стручњаци апелују да се не дира атером јер долази до упале и низа компликација које могу да буду опасне.
Споро расте, па многи одуговлаче одлазак код доктора док не постане велики

Када је у питању величина ове израслине, она варира и може да буде од само једног милиметра до чак неколико центиметара. Специфично је то да се атером углавном споро увећава током времена, када пацијент и одлучи да се обрати за помоћ лекару.

Прочитајте још: Британци лако и без операција решавају КЛЕМПАВОСТ код беба

Многи, ипак, одуговлаче са тим јер га региструју само као естетски проблем, а како ове израслине на кожи нису болне, време за одлагање се још више продужава. Не мора да буде опасна појава, али све се мења ако почну да боле, што сугерише само једно - да је дошло до упале.

Када га напипате знајте да само може да расте, неће никада нестати. Али када заболи...
Бубуљица?
Већина оних који примете да им се на кожи појавила квржица, на почетку покушавају да истисну њен садржај рукама. Многи помешају ову цисту са бубуљицама или акнама, а неки верују да ће  проблем сами решити. Управо је овај потез окидач за настанак низа запаљенских процеса.

- Атероми настају од лојних жлезда коже. Те жлезде стварају лој себум, који покрива кожу и власиште. Цисте настају тако што се запуши изводни канал жлезде, спонтано због густог лоја или као последица трауме. У почетку се атероми не виде на површини коже, већ се само могу напипати. С временом, како расту, постају видљиви. Специфичност је да нису болни и покретни су у односу на околну кожу. Када се упале, изгледају као болни гнојни чиреви - наводи др Минић.

Прочитајте још: Обрадујте организам после празника и једите МАГИЧНО поврће

Како се дијагностикује атером?

- Приликом прегледа код дерматовенеролога. Ако постоји сумња у вези са малигнитетом, могу да се раде и друге анализе, као што је ултразвучни преглед. Све се разрешава на прегледу - наводи др Минић.

Већину пацијената брине начин на који се овај проблем третира. Већина би да избегне хируршку интервенцију, пошто мисле да ће им се атером свакако вратити, само сада на неком другом делу тела. Међутим, др Минић каже да је захтев неизбежан.

Уклањање хируршко је неизбежно.

- Атером се уклања хируршки. Приликом интервенције потребно је уклонити све делове, јер у случају да остане део опне, може поново да се појави - објашњава дерматовенеролог.

Прочитајте још: Шта све лечи ПОЛЕН? Од алергије до срчаног удара (ВИДЕО)

Једино атером на којем није дошло до упале, може хируршки одстранити. Када је атером упаљен и тиме промењеног изгледа, прво се третира антибиотицима. Могуће је да третман буде у виду мазања антибиотских масти или крема, а понекад и испијањем антибиотика. Неретко се дешава да је упаљени атером потребно и добро очистити. То се ради уз локалну анестезиј. Међутим, проблем је што се тиме он не решава трајно, јер се тим поступком не помера капсула нити жлезда, па је могуће поновно накупљање лоја и стварање квржице.

   Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.