Oglas
· · Komentari: 0
KOŽA

Doktorka Minić upozorava da ATEROM može da NESTANE samo hirurški i to pod jednim USLOVOM

Kada se pojavi izraslina na koži koja nas ne boli, uglavnom na nju i ne obraćamo pažnju. Tek kada i ako počne da se uvećava, počinje da raste i naša zabrinutost.

1620208323_barbel.jpg
Foto: Youtube/ screenshot klinika Barbel
Oglas

To je znak da treba da se javimo lekaru, jer očigledno postoji problem koji bi mogao da se dijagnostikuje kao aterom - benigna izraslina na koži i potkožnom tkivu koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlezde i formiranjem kapsule oko masnog sadržaja. Dermatovenerolozi objašnjavaju da, pošto je smešten u poslednjem sloju kože - dermu, još se naziva i dermalna cista.

Pročitajte još: NJeno veličanstvo ZOVA! Spas za kašalj, a losion od cvetova preporodiće vašu kožu (RECEPT)

- Ateromi su nekancerogene ciste kože - kaže dr Svetlana Minić, dermatovenerolog. - Ciste predstavljaju vrećasta proširenja u koži koja sadrže tečni ili polutečni sadržaj. Najčešće se mogu naći na licu, kosmatom delu glave, iza ušiju, na vratu, ali pojavljuju se i na torzu.

Međutim, aterom se može pojaviti i na bilo kom drugom delu tela i ne bi trebalo da ga ignorišemo.

Neprijatan miris
Diranjem ćemo aterom  "isprovocirati". Sadržaj je neprijatnog mirisa, koji se posle amaterskog istisnuća vraća i postaje sve neprijatniji. Kapsula u kojoj je smešten omogućava ponovno nakupljanje sadržaja. Stručnjaci apeluju da se ne dira aterom jer dolazi do upale i niza komplikacija koje mogu da budu opasne.
Sporo raste, pa mnogi odugovlače odlazak kod doktora dok ne postane veliki

Kada je u pitanju veličina ove izrasline, ona varira i može da bude od samo jednog milimetra do čak nekoliko centimetara. Specifično je to da se aterom uglavnom sporo uvećava tokom vremena, kada pacijent i odluči da se obrati za pomoć lekaru.

Pročitajte još: Britanci lako i bez operacija rešavaju KLEMPAVOST kod beba

Mnogi, ipak, odugovlače sa tim jer ga registruju samo kao estetski problem, a kako ove izrasline na koži nisu bolne, vreme za odlaganje se još više produžava. Ne mora da bude opasna pojava, ali sve se menja ako počnu da bole, što sugeriše samo jedno - da je došlo do upale.

Kada ga napipate znajte da samo može da raste, neće nikada nestati. Ali kada zaboli...
Bubuljica?
Većina onih koji primete da im se na koži pojavila kvržica, na početku pokušavaju da istisnu njen sadržaj rukama. Mnogi pomešaju ovu cistu sa bubuljicama ili aknama, a neki veruju da će  problem sami rešiti. Upravo je ovaj potez okidač za nastanak niza zapaljenskih procesa.

- Ateromi nastaju od lojnih žlezda kože. Te žlezde stvaraju loj sebum, koji pokriva kožu i vlasište. Ciste nastaju tako što se zapuši izvodni kanal žlezde, spontano zbog gustog loja ili kao posledica traume. U početku se ateromi ne vide na površini kože, već se samo mogu napipati. S vremenom, kako rastu, postaju vidljivi. Specifičnost je da nisu bolni i pokretni su u odnosu na okolnu kožu. Kada se upale, izgledaju kao bolni gnojni čirevi - navodi dr Minić.

Pročitajte još: Obradujte organizam posle praznika i jedite MAGIČNO povrće

Kako se dijagnostikuje aterom?

- Prilikom pregleda kod dermatovenerologa. Ako postoji sumnja u vezi sa malignitetom, mogu da se rade i druge analize, kao što je ultrazvučni pregled. Sve se razrešava na pregledu - navodi dr Minić.

Većinu pacijenata brine način na koji se ovaj problem tretira. Većina bi da izbegne hiruršku intervenciju, pošto misle da će im se aterom svakako vratiti, samo sada na nekom drugom delu tela. Međutim, dr Minić kaže da je zahtev neizbežan.

Uklanjanje hirurško je neizbežno.

- Aterom se uklanja hirurški. Prilikom intervencije potrebno je ukloniti sve delove, jer u slučaju da ostane deo opne, može ponovo da se pojavi - objašnjava dermatovenerolog.

Pročitajte još: Šta sve leči POLEN? Od alergije do srčanog udara (VIDEO)

Jedino aterom na kojem nije došlo do upale, može hirurški odstraniti. Kada je aterom upaljen i time promenjenog izgleda, prvo se tretira antibioticima. Moguće je da tretman bude u vidu mazanja antibiotskih masti ili krema, a ponekad i ispijanjem antibiotika. Neretko se dešava da je upaljeni aterom potrebno i dobro očistiti. To se radi uz lokalnu anestezij. Međutim, problem je što se time on ne rešava trajno, jer se tim postupkom ne pomera kapsula niti žlezda, pa je moguće ponovno nakupljanje loja i stvaranje kvržice.

   Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas