Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МЕДИЦИНА

Др Галина Јоковић каже да одуство мириса и укуса, ако није корона, указује на ОПАСНУ болест

Најчешћи узроци поремећаја су старење, обољења носа и синуса, обичне кијавице, али и неуролошке болести, тумори одређени лекови.

1613651639_GalinaJokovic.png
Др Галина Јоковић Фото: Приватна архива
Oglas

Поремећај чула укуса може да се подели у више категорија. Агеузија је потпуни губитак осећаја укуса. Хипогеузија је делимичан губитак, дисгеузија представља измењен осећај укуса за храну, а парагеузија непријатан осећај укуса. Хипергеузија је појачано осећање свих врста укуса.

Прочитајте још: Јача имунитет, ублажава стрес.. Колико КИВИЈА дневно треба да поједемо?

- Најчешћи узроци ових поремећаја су старење, неуролошка обољења, стања после хируршких интервенција носа, синуса, у устима и усној дупљи, као и после зрачне терапија. Различити лекови могу такође да утичу и на губитак чула укуса.

Лекови и хронична стања слабе чуло укуса.
И лекови изазивају
Комбинација лека за мигрену и благу хипертензију ће довести до смањеног осећаја укуса. Сви лекови који утичу на смањење продукције пљувачке, антидепресиви и други медикаменти који делују на слузницу уста, ждрела и рецепторе на језику, смањиће или изазвати потпуни губитак овог чула.

Такође, одређена хронична стања могу да доведу до ослабљеног чула укуса или до потпуног губитка ове функције.

То су, пре свега, мигрене, обољења бубрега, јетре, Сјогренов синдром и гастроезофагусни рефлекс. На питање када особа треба да се јави лекару, др Јоковић одговара:

Ако траје дуго и губите тежину - зовите лекара.

- Ако примети да тегобе трају дуго, односно када постоји губитак у телесној тежини због смањења апетита, потребно је да се јави лекару, неурологу и оториноларингологу, максилофацијалном хирургу, а понекад је неопходно укључити и психијатра у лечење. Доктори ће предложити даље дијагностичке процедуре. Постоје стандардизовани мирисни тестови за утврђивање губитка мириса.

Пети укус умами
Постоје четири основна укуса: слатко, слано, горко и кисело. Пеи, базични укус, званично признат, зове се умами - слано меснати.

Прочитајте још: Британски научник тврди: Оболелима од ковида мозак остари 10 година!

Како се лечи овај поремећај и колико траје опоравак, односно колико је потребно времена да се врати чуло мириса и укуса?

- Лечење зависи од узрока болести. Већина обољења која доводе до губитка мириса и укуса су излечива, а живот се може прилагодити овим стањима хигијенско-дијететским режимом, променом лекова који су довели до губитка функције, као и тренирањем мирисних ћелија посебним методама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas